Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääpiöplaneetta Cereksestä tehtiin matkailumainos

Tiede
 
nasa
Kääpiöplaneetta Cereksen maisemista tehty video on kuin matkailumainos.
Kääpiöplaneetta Cereksen maisemista tehty video on kuin matkailumainos. Kuva: nasa

Kääpiöplaneetta Cerestä on nyt kuvattu jo yhdeksän kuukautta läheltä. Kuvavirtaa asteroidivyöhykkeen suurimmasta kohteesta tarjoaa Dawn-luotain. Sen parhaista kuvista Nasa on nyt koostanut näyttävän videon Jet Propulsion Laboratoryn verkkosivulla.

Videolla näkyvät Cereksen näyttävimmät kohteet kuin matkailumainoksessa: kraatteri Occator, jonka sisällä on valkeita pisteitä. Ne ovat jäätä.

Lisäksi video tarjoaa valikoiman Cereksen muita kraattereita. Nimeltään ne ovat Ikapati, Urvaram, Haulani, Yalode ja Dantu. Videolle on mallinnettu myös Cereksen korkein vuori, yli kuusikilometrinen Ahuna Mons.

Cereksen isoja kohteita nimesi vastikään kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU). Nimet valittiin eri kulttuurien maatalouden jumalien, henkien ja juhlien mukaan.

Video on lievästi vääräväritetty. Väreillä halutaan selventää kääpiöplaneetan pinnan koostumusta. Sinertävä aine on videossa nuorempaa.

Dawn-luotain on jo asettunut alimmalle kiertoradalleen 385 kilometriin, joten lisää hyviä kuvia on tulossa. Kuvat ovat yli 800 kertaa tarkempia kuin mitä Hubble sai otettua kääpiöplaneetasta ennen Dawnia.

Dawn asettui kiertämään Cerestä huhtikuussa 2015. Sen lento päättyy näillä näkymin 16. joulukuuta tänä vuonna. Silloin Dawn ohjataan Cereksen pintaan

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!