Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viestittely illalla valojen sammuttamisen jälkeen heikentää teinin koulumenestystä

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Jussi Nukari / Lehtikuva
Nuorukainen käytti älypuhelintaan sängyssä ennen nukkumaanmenoa.
Nuorukainen käytti älypuhelintaan sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Pikaviestien lähettely illalla valojen sammuttamisen jälkeen häiritsee nuorten unta ja pärjäämistä koulussa, raportoi Rutgersin yliopiston tutkimus.

Kytkös kävi ilmi, kun neurologian professori Xue Ming kartoitti kolmen newjerseyläislukion oppilaiden viestittelyä ja arvosanoja. Tietonsa antoi 1 537 lukiolaista.

Analyysi osoitti, että oppilaat, jotka sammuttivat älylaitteensa tai pikaviestivät alle 30 minuuttia pimeässä, pärjäsivät paremmin koulussa kuin ne, jotka lähettelivät viestejä pidempään yöpuulle vetäytymisen jälkeen.

Sen sijaan pikaviestittely valot päällä ei näkynyt koulumenetyksessä.

Vaikka tytöt lähettelivät pikaviestejä enemmän kuin pojat, ja tytöt olivat myös väsyneempiä päivällä, he pärjäsivät silti poikia paremmin.

”Panen tämän sen piikkiin, että tytöt pikaviestivät pääsääntöisesti ennen valojen sammuttamista”, Ming kertoo Science Dailyn julkaisemassa tiedotteessa.

”Älypuhelimista ja tableteista lähtee niin kutsuttua sinistä valoa, jonka vaikutukset vahvistuvat, kun sitä katsellaan pimeässä huoneessa, Ming selittää.

Sininen valo voi viivästyttää melatoniinin tuotantoa, mikä taas vaikeuttaa nukahtamista, mikä puolestaan selittää uneliaisuuden päivällä, selitysketju kuuluu.

”Kun valot napsautetaan pois päältä, elimistön pitäisi siirtyä asteittain valveilta uneen. Mutta jos ihminen saakin tällöin tekstiviestejä ja hälytyksiä ja valoannoksia, uni-valverytmi voi häiriintyä.”

Erityisen haitallista teineille on Mingin mukaan se, jos nuori ei ehdi nukkua rem-unta tarpeeksi, se kun on tärkeintä muistille ja oppimiselle. Rem-uni voi hyvinkin typistyä, jos nukahtaminen viivästyy, mutta aamulla nouseminen ei.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Child Neurology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!