Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi aivot ovat ryppyiset? Tutkijat avasivat arvoitusta

Tiede
 
Jun Young Chung / Mahadevan lab.
Kun sileät 3-d-tulostetut aivot pantiin liuottimeen, pintakerros poimuttui.
Kun sileät 3-d-tulostetut aivot pantiin liuottimeen, pintakerros poimuttui. Kuva: Jun Young Chung / Mahadevan lab.

Aivojen poimuttumisen mekanismi on askarruttanut tutkijoita, mutta nyt Jyväskylän ja Harvardin yliopistot ovat avanneet arvoitusta kolmiulotteisen mallinnuksen avulla.

Poimuttumisen ansiosta aivokuorella eli korteksilla on laaja pinta, joka mahtuu pieneen tilaan. Samalla hermosolut ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa.

Poimuttumista havainnoillisti 3d-tulostimella tehty sikiön aivojen malli, jonka pintakerros poimuttui aivan kuten aivot.

Mallia oli tekemässä akatemiatutkija, fyysikko Tuomas Tallinen. Tutkimuksen aikaan hän työskenteli Jyväskylän yliopistossa.

”Aivojen kasvu on biologiaa, mutta mekaaninen malli esittää, miten aivojen poimuttumisen pitää tapahtua”, Tallinen sanoo.

Malli esitti 22-viikkoisen sikiön aivoja. Materiaali oli pehmeää ja geelimäistä.

Sisempi kerros esitti aivojen valkeaa sisäkudosta. Ohut pintakerros esitti aivojen harmaata ainetta, josta aivokuori muodostuu. Kerrosten välissä oli ohut kalvo.

Ulompi kerros turposi, kun malli pantiin liuotinkylpyyn. Samalla pintakerroksen ala laajeni ja poimuttui. Se oli satunnainen prosessi, mutta tulos muistutti aivan aivoja.

”Oleellinen asia on se, että aivoissa korteksi on kiinni aivojen sisäkerroksessa, mikä selittää poimuttumisen. Ihmisen aivojen uurteet ovat päällisin puolin samanlaisia, eroja löytyy vasta tarkemmin katsoessa.”

Myös oikeissa aivoissa solujen jakautuminen, kasvu ja liikkuminen kasvun aikana johtavat siihen, että aivokuoren pinta-ala laajenee nopeasti verrattuna vaaleaan aineeseen.

Siksi aivokuori puristuu ja siihen syntyy uurteita ja poimuja. Ihmisen ohella joidenkin kädellisten aivojen korteksi on poimuttunut, samoin sikojen ja valaiden.

Tutkijat kehittivät myös muun muassa sikiön aivojen magneettikuvaukseen perustuvan matemaattisen mallin, joka kuvaa aivojen kasvua ja poimuttumista.

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Nature Physics ja siitä kertoi myös Britannian yleisradioyhtiön BBC:n verkkosivu. Mukana oli myös ranskalaisia aivotutkijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!