Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienipäisyyttä aiheuttava zikavirus alkoi levitä päästyään neitseelliselle mantereelle

Sairaus on muutoin lievä, mutta se voi aiheuttaa sikiölle vakavan kehityshäiriön. Hoitoa mikrokefaliaan ei ole.

Tiede
 
Ueslei Marcelino / Reuters
Kaksikuinen brasilialainen Guilherme Soares Amorim syntyi pienipäisenä.
Kaksikuinen brasilialainen Guilherme Soares Amorim syntyi pienipäisenä. Kuva: Ueslei Marcelino / Reuters

Vuonna 1947 tutkijat eristivät uudenlaisen viruksen reesusapinasta, joka oli vangittu puuhun Zikan metsässä Ugandassa. Eläimen avulla tarkoitus seurata keltakuumeen tarttumista.

Pian virusta löytyi myös sikäläisestä hyttysestä. Se sai nimensä löytömetsän mukaan.

Vuosien varrella zikavirus päätyi silloin tällöin ihmiseen ja aiheutti oireita. Vain 14 ihmisen tiedetään varmasti poteneen tautia, ennen kuin epidemia puhkesi Mikronesiaan kuuluvalla Yapsaarella kaakkoisella Tyynellämerellä vuonna 2007. Tuhannet saivat tartunnan.

Nyt virus etenee leveällä rintamalla. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi leviämismalliensa perustella, että kolmesta neljään miljoonaa ihmistä saa taudin. Brasiliassa vuosi sitten alkanut epidemia on tartuttanut ainakin puolitoista miljoonaa ihmistä.

Zikavirus kuuluu flavivirusten sukuun, jonka tunnetumpia jäseniä ovat keltakuumeen, denguekuumeen, Länsi-Niilin taudin ja Japanin aivotulehduksen aiheuttajat. Samaa joukkoa on suomalaisille tutumpi TBE-virus, joka saa aikaan puutiaisaivokuumeen.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti maanantaina pitävänsä zikavirusta maailmanlaajuisena terveysuhkana. Miksi virus on nyt ruvennut leviämään näin hanakasti, vaikka sen tiedetään olleen Afrikassa ja Aasiassa jo vuosikausia?

Yksi syy on se, että virus löysi tiensä neitseelliselle maaperälle. Latinalaisessa Amerikassa ihmiset eivät ole aiemmin altistuneet virukselle, joten heille ei ole myöskään voinut kehittyä immuniteettia sitä vastaan.

Tautia levittäviä Aedes-suvun hyttysiä uudella mantereella on runsaasti.

”Levittäjät ja alttiit ihmiset olivat valmiina. Riitti, että joku toi viruksen sinne”, kertoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

Hänen mukaansa zikan tulo Etelä-Amerikkaan on toisinto siitä, miten kuumetta ja lihas- ja nivelsärkyä aiheuttavaa chikungunyavirus saapui samalle mantereelle. Tautia oli niin ikään pitkään Afrikassa ja Aasiassa, ennen kuin se levisi epidemioina eri puolille tropiikkia ja päätyi muutama vuosi sitten Etelä-Amerikkaan.

Chikungunyan maailmanvalloitusta helpotti sen muuntuminen niin, että se saattoi levitä aasiantiikerihyttysen välityksellä.

MARTIN DOHRN / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Aedes aegypti -hyttynen on zikaviruksen päälevittäjä.
Aedes aegypti -hyttynen on zikaviruksen päälevittäjä.

Zikaviruksen päälevittäjä on keltakuumehyttynen Aedes aegypti, joka elää vain lämpimimmillä leveysasteilla.

Virusta voi kantaa myös Aedes albopictus eli aasiantiikerihyttynen, joka selviää lauhkeammillakin vyöhykkeillä. Se pystyisi levittämään tautia myös Euroopan eteläosissa. Toistaiseksi merkkejä sellaisesta ei ole havaittu.

Zikaviruksesta on saattanut myös kehittyä entistä elinvoimaisempi.

Brasilialainen tutkimusryhmä on löytänyt sen perimästä muutoksia, joiden ansiosta se voisi monistaa itseään nopeammin ihmisen elimistössä. Tulokset ovat tosin alustavia.

Zikavirus ei aiheuta tartunnan saaneelle vakavia oireita. Monet eivät edes huomaa saaneensa tartuntaa.

Pelottavaksi viruksen tekevät seuraukset, joita sillä on raskaana olevan viruksen kantajan syntymättömälle lapselle.

Virus on yhteydessä keskushermoston kehityshäiriöön, joka aiheuttaa sikiölle pienipäisyyttä. Brasiliassa pienipäisiä vauvoja on syntynyt äideille, joilla on ollut virusninfektio raskauden aikana. Virusta on löydetty myös lapsivedestä ja kuolleista vauvoista, joilla oli kehityshäiriö.

Brasilian Pernambucon osavaltiossa kiinnitettiin ensi kertaa huomiota pienipäisyyden yleistymiseen. Tapausten määrä nousi siellä viime vuoden aikana 26-kertaiseksi entiseen verrattuna.

Aiemmin pienipäisyyttä todettiin Brasiliassa noin 150 lapsella vuodessa. Viime lokakuun jälkeen se on diagnosoitu 4 000 vastasyntyneellä.

Centers for Disease Control and Prevention / Wikimedia Commons
Mikrokefaliaa sairastavan lapsen tyypillinen päänmuoto (vas.) ja normaalin kokoinen pää.
Mikrokefaliaa sairastavan lapsen tyypillinen päänmuoto (vas.) ja normaalin kokoinen pää.

Moni pienipäisinä syntyneistä lapsista on saanut mikrokefalian vakavamman muodon, jossa merkittävä osa aivokudosta on tuhoutunut. Silloin seurauksena on monenlaisia vakavia kehityshäiriöitä.

”Vaikka lopullista syy-seuraussuhdetta ei ole osoitettu, käytännössä ei ole epäilystä, etteikö zikavirusinfektio näitä häiriöitä aiheuta”, Vapalahti sanoo.

”Varmaan kukaan ei olisi voinut ennustaa tällaista yhteyttä, sillä mitkään aiemmat flavivirusinfektiot eivät ole aiheuttaneet merkittäviä sikiöoireita.”

Etelä-Amerikassa ainakin El Salvador, Kolumbia ja Brasilia ovat kehottaneet naisia välttämään raskaaksi tulemista parin vuoden ajan.

”Tällaisella on aika suuret demografiset vaikutukset, vaikka kaikki eivät noudattaisikaan ohjetta”, Vapalahti arvioi.

Myös Guillan-Barrén oireyhtymä on lisääntynyt maissa, joihin zikavirus on levinnyt. Se aiheuttaa tuntohäiriöitä ja lihasheikkoutta.

Kaakkois-Aasiassa zikaepidemiat ovat pysähtyneet lyhyeen mahdollisesti siksi, että osalla väestöä on jo vasta-aineita virukselle.

Sama ilmiö voi ennen pitkää rauhoittaa myös Etelä-Amerikan epidemian. Kun riittävän moni on saanut taudin ja kehittänyt sille vastustuskyvyn, virus ei enää leviä.

Silti zika saattoi jäädä uudelle mantereelle lopullisesti. Se voi jäädä kiertämään hyttysten ja eläinten välille ja palata aika ajoin ihmiseen.

Vapalahden mukaan tämän kaltaisia uusia epidemioita puhkeaa maailmaan kuin puun takaa myös tulevaisuudessa.

”Mahdollisuudet uusien sairauksien ilmaantumiselle ovat aina olemassa.”

Mariana Bazo / Reuters
Hyttysen toukat kehittyvät seisovassa vedessä. Hyttysten myrkyttäjät kauhaisivat tämän annoksen hautausmaalta Perun pääkaupungin Liman laitamilla maanantaina.
Hyttysen toukat kehittyvät seisovassa vedessä. Hyttysten myrkyttäjät kauhaisivat tämän annoksen hautausmaalta Perun pääkaupungin Liman laitamilla maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!