Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysymyksiä ja vastauksia zikaviruksesta

Tiede
 
Mistä zikavirus tulee?

Ihmisellä se havaittiin ensimmäisen kerran Nigeriassa 1954. Epidemioita on sen jälkeen havaittu Pakistanissa, Malesiassa ja Indonesiassa 1977–1978, Mikronesiassa 2007 ja Ranskan Polynesiassa 2013. Brasiliassa zikavirus havaittiin toukokuussa 2015.

Miten se leviää?

Zikavirusta levittää erityisesti keltakuumehyttynen Aedes aegypti. Virus leviää, kun sairastuneen verta juonut hyttynen siirtyy terveeseen ihmiseen.

Virusta on havaittu myös siemennesteessä, mutta leviämistä seksin välityksellä ei ole vahvistettu. Nykyisen tiedon mukaan virus ei tartu ihmisestä toiseen.

Toisin kuin malariaa levittävät hyttyset keltakuumehyttynen liikkuu päiväsaikaan. Siksi esimerkiksi sängyn ylle viritetyistä verkoista ei ole juurikaan apua.

Miten virusta vastaan taistellaan?

Virukseen ei ole rokotetta eikä lääkitystä. Rokote on kehitteillä. Toimet ovatkin kohdistuneet hyttyseen. Hyttysiä on myrkytetty ja niiden suosimia ruohikoita on niitetty.

Voiko riskialueelle matkustaa?

Suomessa raskaana olevia naisia kehotetaan välttämään ei-pakollisia matkoja viruksen levinnäisyysalueelle. WHO ei ole asettanut matkustusrajoituksia.

”Jos on pakko matkustaa, kysy neuvoja lääkäriltä. Olennaista on suojautua hyttysen pistoilta käyttämällä pitkiä paitoja ja housuja sekä hyttyskarkottimia”, WHO:n pääsihteeri Margaret Chan sanoi maanantaina.

Myös Brasilia ilmoitti, ettei suosittele raskaana oleville naisille saapumista elokuussa järjestettäviin Rio de Janeiron olympialaisiin.

Onko zikavirusta todettu Suomessa?

Yhdellä suomalaismiehellä on todettu lieväoireinen zikavirusinfektio viime kesäkuussa. Hän oli palannut Malediiveilta.

Suomessa voi vastaisuudessakin esiintyä yksittäisiä infektioita. Zikavirus ei kuitenkaan voi aiheuttaa Suomessa epidemiaa, sillä virus ei tartu ihmisestä toiseen eivätkä sitä levittävät hyttyset selviä Suomen oloissa. 

Lähteet: WHO, BBC, Terveydenhuollon neuvon-antaja Tiina Saarikoski Suomen Punaisesta Rististä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!