Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivopoimujen arvoitus selvisi

Tiede
 
Jun Young Chung / Mahadevan lab.
Kun sileät 3-d-tulostetut aivot pantiin liuottimeen, pintakerros poimuttui.
Kun sileät 3-d-tulostetut aivot pantiin liuottimeen, pintakerros poimuttui. Kuva: Jun Young Chung / Mahadevan lab.

Aivojen poimuttumisen mekanismi on askarruttanut tutkijoita, mutta nyt Jyväskylän ja Harvardin yliopistot ovat avanneet arvoitusta.

Poimuttumisen ansiosta aivokuorella eli korteksilla on laaja pinta, joka mahtuu pieneen tilaan. Samalla hermosolut ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa.

Poimuttumista havainnoillisti 3d-tulostimella tehty sikiön aivojen malli. Malli esitti 22-viikkoisen sikiön aivoja. Materiaali oli pehmeää ja geelimäistä.

Sisempi kerros esitti aivojen valkeaa sisäkudosta. Ohut pintakerros esitti aivojen harmaata ainetta, josta aivokuori muodostuu. Kerrosten välissä oli ohut kalvo.

Ulompi kerros turposi, kun malli pantiin liuotinkylpyyn. Samalla sen ala laajeni ja poimuttui. Tulos muistutti aivoja.

Mallia oli tekemässä akatemiatutkija, fyysikko Tuomas Tallinen. Tutkimuksen aikaan hän työskenteli Jyväskylän yliopistossa.

”Aivojen kasvu on biologiaa, mutta mekaaninen malli esittää, miten aivojen poimuttumisen pitää tapahtua”, Tallinen sanoo.

”Oleellinen asia on se, että aivokuori on kiinni aivojen sisäkerroksessa, mikä selittää poimuttumisen.”

Myös oikeissa aivoissa solujen jakautuminen, kasvu ja liikkuminen kasvun aikana johtavat siihen, että aivokuoren pinta-ala laajenee nopeasti verrattuna sisäosien vaaleaan aineeseen.

Siksi aivokuori puristuu ja siihen syntyy uurteita ja poimuja. Myös joidenkin muiden kädellisten aivokuori on poimuttunut, samoin sikojen ja valaiden. Tutkimuksen julkaisi Nature Physics.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!