Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija ei yllättynyt zikaviruksen tarttumisesta ihmisestä toiseen – USA:ssa suositellaan kondomia

”Kyse on vielä yksittäisistä tapauksista”, virusinfektioiden asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sanoo. Rokote virusta vastaan etenee hitaasti.

Tiede
 
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Oireeton zikavirus voi olla kohtalokas lapselle
Latinalaisessa Amerikassa riehuva zikavirus aiheuttaa harvoin oireita, mutta raskaana olevan naisen lapselle se voi olla vaarallinen.

Zikaviruksen tarttuminen ihmisestä toiseen seksin välityksellä ei ollut virusinfektioiden asiantuntijalle yllätys, vaikka taudin on sanottu leviävän lähinnä hyttysten välityksellä. Tiistaina kerrottiin viruksen siirtyneen yhdynnässä Yhdysvalloissa.

”Ei ollut yllätys, mutta korostan, että kyse on vielä yksittäisistä tapauksista, ja toistaiseksi enempää ei ole raportoitu”, sanoo virusinfektioyksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tapauksia on raportoitu kaksi. Jos virusta on veressä, miksei sitä olisi siemennesteessä ja virtsassakin, tutkijat ovat päätelleet jo aikaisemmin.

Zikavirus on levinnyt vauhdilla Etelä-Amerikassa, ja Maailman terveysjärjestö on julistanut kansainvälisen hätätilan.

Jos raskaana oleva nainen saa tartunnan, hänen kantamansa sikiö voi saada vaikean kehityshäiriön. Yhteyttä viruksen ja sikiön kehityshäiriön välillä epäillään, mutta sitä ei ole vahvistettu.

Nyt epäilty tartunta tapahtui Dallasissa Texasissa. Tartunnan saanut henkilö oli ollut yhdynnässä kumppanin kanssa, joka oli palannut Venezuelasta Etelä-Amerikasta.

”Virus säilyy veressä nykytiedon mukaan vain viikon, mutta pidemmän aikaa siemennesteessä ja virtsassa. Turva-ajasta on vaihtelevaa tietoa”, Savolainen-Kopra sanoo.

Aikuinen sairastaa zikatautia joitakin päiviä. Toipunut saa nykytiedon mukaan immuniteetin virusta vastaan. Ei ole tietoa, onko immuniteetti elinikäinen.

Rokotetta sitä vastaan ei ole. Yksi ongelma on uutistoimisto Reutersin mukaan se, että zikaviruksen mekanismit tunnetaan vielä vajavaisesti.

Harva lukija oli edes kuullut viruksesta ennen tätä talvea. Päteviä tieteellisiä tutkimuksia siitä löytyy runsaat sata runsaan kymmenen vuoden ajalta, kun esimerkiksi ebolaviruksesta niitä löytyy Reutersin mukaan yli 4 000.

Sekä turvallisen että varman rokotteen kehittäminen vie vuosia.

”Yhä suosittelemme, että raskaana olevat naiset välttäisivät matkustamista niille lämpimille alueille, joilla zikavirusta on havaittu”, Savolainen-Kopra painottaa.

Jo vuosi sitten tutkijat esittivät, että zikavirus voi tarttua yhdynnässä. Tutkimus oli Yhdysvaltain tarttuvien tautien viraston CDC:n julkaisussa Emerging Infectious Diseases. Tapauksia on raportoitu kaksi maailmassa.

Yhdysvalloissa vuonna 2008 epäiltiin vaimon saaneen zikaviruksen mieheltään, joka oli palannut kotiin Coloradoon Afrikasta Senegalista. Vaimo ei ollut matkustanut minnekään. Pariskunta oli ollut yhdynnässä päivä miehen paluun jälkeen.

Sama tutkimus muistutti, että vuonna 2013 Ranskan Polynesiassa havaittiin zikavirusta 44-vuotiaan miehen siemennesteessä. Virusta havaittiin myös virtsassa.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset korostavat nyt kondomin käyttöä keinona virustartuntaa vastaan. CDC:n mukaan tartunnan voi välttää välttelemällä hyttysen puremia ja suojaamatonta seksiä.

Zikaviruksen päälevittäjä on keltakuumehyttynen Aedes aegypti, joka elää lämpimillä leveysasteilla.

Afrikasta vuonna 1947 löytynyt flavivirus on levinnyt Tyynenmeren saarivaltioiden kautta Etelä-Amerikkaan, jossa se leviää vauhdilla.

Pelottavaksi viruksen tekevät seuraukset, joita sillä on raskaana olevan viruksen kantajan syntymättömälle lapselle. Viruksen epäillään aiheuttavan vaikeaa kehitysvammaa mikrokefaliaa, jossa syntyneen lapsen pää on liian pieni.

Virus nousi maailman tietoisuuteen, kun Brasilian viranomaiset varoittivat, että Zika-viruksen ja mikrokefalian välillä on yhteys. Tapausten määrä nousi 26-kertaiseksi Pernambucon osavaltiossa.

Yhteyttä vasta epäillään, pohtii tutkija Tuomas Aivelo Tiede-lehden kolumnissa, joskaan mahdollisuutta ei pidä mitenkään väheksyä.

Tutkija Olli Vapalahden mukaan käytännössä ei ole epäilystä, etteikö zikavirusinfektio aiheuttaisi sikiöissä havaittuja häiriöitä, kuten hän Helsingin Sanomissa totesi.

Muille kuin kehittyville sikiöille viruksen aiheuttama infektio ei ole yhtä vaarallinen.

Zikaviruksen aiheuttamaan infektioon voi liittyä THL:n mukaan kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika on 3–12 päivää. Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa.

Rion olympialaiset varautuu zikavirukseen
Rion olympialaiset varautuu zikavirukseen
Rion olympialaisten terveyspalveluiden johtaja kertoo, että kisavieraita kannustetaan pukeutumaan oikein hyttysenpistojen varalta, koska pelätty zikavirus leviää maailmalla. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!