Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Helsingistä porattaisiin reikä maapallon läpi toiselle puolelle, mihin saapuisimme?

Harvalla muullakaan kaupungilla on antipodi kuivalla maalla. Antipodiksi kutsutaan paikkaa, joka sijaitsee maapallon vastakkaisella puolella.

Tiede
 
Maapallon läpi porataan reikä - video näyttää, mitä on vastassa
Maapallon läpi porataan reikä - video näyttää, mitä on vastassa
Maailman toisella puolen on usein meri. Ei kuitenkaan aina.

Maapallon läpi porataan Helsingistä reikä. Missä päin kurkistaisimme reiästä ulos?

Moni veikkaa Uutta-Seelantia. Melko lähelle sitä pääsisikin, jos kulkisi suoraa tunnelia Maan keskipisteen läpi pallon toiselle puolen.

Putkahtaisimme maan pinnalle – tai vedenpinnalle – Tyynellämerellä, yli 500 kilometriä Uudesta-Seelannista kaakkoon.

Venettä tarvittaisiin, sillä saaren saarta ei näy horisontissa. Alaspäin vettä riittää viiden kilometrin syvyyteen.

Jokainen lienee joskus miettinyt, mitä pallon toisella puolella on. Se on yleinen leikki karttapallon äärellä.

Tutkijat kutsuvat pallon vastakkaista paikkaa nimellä antipodi. Sana juontuu kreikan kielestä ja merkitsee ”vastajalkaa”.

Aiheella on leikitelty jo antiikin aikana, vaikka kartat olivat mitä olivat. Kaikkein tunnetuimmat antipodit ovat tietenkin pohjoisnapa ja etelänapa.

Yhdysvalloissa sanotaan yleisesti, että maan antipodi olisi Kiina. Se ei pidä paikkaansa. Kiina on Yhdysvaltain vastakohdaksi aivan liian pohjoisessa.

Yhdysvalloissa on valittu ajatusleikkiin väärä, mutta kiinnostava kohde. Syy on selvä. Yhdysvaltain oikea vastakohta on pelkkää vettä Intian valtamerellä, keskellä ei mitään.

Tyynimeri onkin suuruutensa takia yleinen antipodi. Noin 71 prosenttia maapallon pinta-alasta on valtamerta.

Suurimmalla osalla maailman maista ei siksi ole maata antipodinaan. Vain noin 15 prosentilla maailman maa-alasta on myös vastapuolellaan maata.

Australian maapinta-ala on yli 20 kertaa Suomen, mutta senkin antipodi on meressä Atlantilla. Iso manner sopii Euroopan ja Amerikoiden väliin.

Suurimmat vastakkain sijaitsevat maa-alueet ovat Amazonin ja Andien seudut ja niiden antipodi Malaijien saaristo. Laajaan saaristoon kuuluvat muun muassa Indonesia, Filippiinit ja Uusi-Guinea.

Kiinnostavia vastakohtia löytyy muualtakin.

Miljoonakaupungit Kiinan Shanghai ja Argentiinan Buenos Aires osuvat vastakkain, samoin Uruguayn Montevideo ja Etelä-Korean Soul. Kiinan ja Mongolian vastapuolella sijaitsevat Argentiina ja Chile. Näillä antipodeilla asuu kaikkein eniten ihmisiä vastakkain.

Uuden-Seelannin vastapuolelle osuu eniten valtioita tai niiden osia, peräti 12.

Maan pääsaarten eli Pohjois- ja Eteläsaaren vastapuolella on osia Espanjasta, Portugalista, Marokosta ja Britannian Gibraltar.

Uuden-Seelanin pienten saarten vastapuolella on osia Ranskasta, Algeriasta, Tšadista, Libyasta, Kamerunista, Nigeristä, Nigeriasta ja Keski-Afrikan tasavallasta.

Uusi-Seelanti on osa vanhaa brittien imperiumia. Vanhan sanonnan mukaan Aurinko ei koskaan laske brittiläisessä imperiumissa.

Jos se laskeekin Britannian yllä, paistaa se Uudessa-Seelannissa, Australiassa tai jollakin muulla brittien kansainyhteisön alueella. Niitä on lähes jokaisella aikavyöhykkeellä.

Sana antipodi onkin yleisimmässä käytössä englannin kielessä. Uuden-Seelannin Antipodisaaret saivat nimensä, koska ne ovat kuta kuinkin Britteinsaarten vastapuolella.

Oikaisu perjantaina 5. helmikuuta kello 11.00: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Yhdysvaltain antipodi ei ole Tyynessämeressä. Se on Intian valtameressä.

Oikaisu tiistaina 9. helmikuuta kello 9.40: Jutussa Uuden-Seelannin pääsaarten vastapuolina mainittiin kuusi maata tai aluetta. Niistä vain neljä eli Espanja, Portugali, Marokko ja Britannian Gibraltar ovat pääsaarten vastapuolella. Loput kaksi eli Niger ja Nigeria ovat Uuden-Seelannin pienten saarien vastapuolia. Lisäksi grafiikassa vastaparit Tyynellämerellä eli Whangarei/Cordoba ja Hamilton/Tanger olivat vaihtaneet paikkaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!