Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanha koira oppii uusia temppuja

Tiede
 
Lisa Wallis / Vetmeduni Vienna
Koirat oppivat klikkaamaan oikeita kuvakkeita kosketusnäytöltä.
Koirat oppivat klikkaamaan oikeita kuvakkeita kosketusnäytöltä. Kuva: Lisa Wallis / Vetmeduni Vienna

Sanonnan mukaan vanha koira ei opi uusia temppuja, mutta se ei pidä paikkaansa.

Itävaltalaiset tutkijat selvittivät asiaa kokeella, johon kutsuttiin eri-ikäisiä bordercollieita omistajineen. Rotu on tunnettu hyvästä oppimiskyvystään.

Tutkimukseen osallistui lähes sata koiraa, joiden ikä vaihteli muutamasta kuukaudesta 13 vuoteen.

Koirat opetettiin koskettamaan kuonollaan kuvakkeita kosketusnäytöltä. Kuvakkeita oli kahdeksan erilaista, ja niitä näytettiin aina kaksi kerrallaan.

Puolet kuvakkeista oli sellaisia, joista koira sai herkkupalan. Muiden koskettamisesta seurasi herkkupalan sijaan tauko pelin pelaamiseen.

Koiralle näytettiin erilaisia yhdistelmiä oikeista ja vääristä kuvakepareista, ja sen piti tunnistaa, kumpaa kannattaa klikata.

Nuoret koirat oppivat tunnistamaan herkkuja tuottavat kuvat nopeammin, mutta harjoituksen myötä vanhat oppivat tehtävän yhtä hyvin. Kun testi toistettiin puoli vuotta myöhemmin, kaiken ikäiset koirat pärjäsivät siinä yhtä lailla.

Kun peliin yllättäen lisättiin aivan uudenlainen kuvake, vanhat koirat pärjäsivät nuoria paremmin.

Kun uusi kuvake näytettiin ennestään tutun oikean kuvakkeen parina, vanhat koirat painoivat mieluummin tuttua kuvaketta, jolla herkkupaloja oli hellinnyt ennenkin. Nuoret koirat sen sijaan hämmentyivät uudesta kuvakkeesta ja tekivät enemmän virhevalintoja.

Tämä kertoo tutkijoiden mukaan siitä, että vanhojen koirien ajattelu on vähemmän joustavaa kuin nuorempien. Tässä tehtävässä siitä oli hyötyä, mutta sama ominaisuus voi arkielämässä koitua myös taakaksi. Tutkimuksen julkaisi Age-lehti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!