Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka lujaa maapallon pitäisi pyöriä, että ihmiset sinkoutuisivat avaruuteen?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Touko Piippo, 10

Maapallon pyörimisnopeuden pitäisi kiihtyä niin, että ihmistä ulospäin työntävä voima olisi yhtä suuri kuin Maan vetovoima. Päiväntasaajalla, missä kiihtyminen vaikuttaisi eniten, tähän riittäisi, että maapallo pyörisi akselinsa ympäri kerran 83 minuutissa. Nykyisin pyörähdys kestää 24 tuntia.

Pohjois- tai etelänavalla seisova ihminen ei nousisi ilmaan, vaikka Maa pyörisi miten nopeasti. Hän vain pyörisi mukana oman pystyakselinsa suhteen.

Jos Maan pyörimisnopeus vähitellen kiihtyisi mainittuun 83 minuutin kierrosaikaan, päiväntasaajalla ihminen tulisi painottomaksi ja leijuisi maanpinnan tuntumassa. Hänestä tulisi ikään kuin satelliitti, joka kiertäisi Maan keskipistettä samalla nopeudella kuin Maa pyörii akselinsa ympäri.

Maapallolle tällainen nopeus olisi tuhoisa. Se litistäisi Maan siten, että ainetta pakkautuisi päiväntasaajalle. Todennäköisesti myös osia maasta irtoaisi. Ilmakehäkään ei pysyisi pyörimisen mukana, vaan syntyisi melkoisia tuulia. Leijuminen maanpinnan tuntumassa tuskin onnistuisi ilman tuulensuojaa.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!