Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norppia aiotaan ajaa rysiltä melulla

Tiede
 
Juha Taskinen / Lehtikuva
Saimaannorppa ääntelee etenkin silloin, kun hoivaa kuuttiaan.
Saimaannorppa ääntelee etenkin silloin, kun hoivaa kuuttiaan. Kuva: Juha Taskinen / Lehtikuva

Saimaannorppia yritetään pitää poissa rysien luota melulla. Pyydysten lähellä on tarkoitus testata karkottimia, jotka voivat aiheuttaa hylkeille kipua ja kuulovammoja.

Saimaan Safarit Oy on pyytänyt Etelä-Savon ely-keskukselta lupaa kokeilla karkottimia saimaannorpan elinalueella. Kokeilu on osa hanketta, jossa on kehitetty norpille turvallisia rysiä. Niiden suuaukkoon on asetettu kalterit.

Norpat saattavat kuitenkin jäädä rysien lähelle, syödä saalista ja pelottaa kaloja, jolloin kalansaalis jää vähäisemmäksi. Tähän liittyen halutaan testata myös karkottimia, kertoo ely-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Arto Ustinov.

Karkottimia käyttävät merillä toimivat ammattikalastajat monissa maissa. Laitteet lähettävät satunnaisilla sykäyksillä kovaa, korkeataajuista ääntä.

Kokeessa on tarkoitus testata suomalaista ja norjalaista laitetta. Jälkimmäinen on Lofitech-pelotin, joka pauhaa noin 190 desibelin voimakkuudella. Ihmiselle yli 120 desibelin melu aiheuttaa kipua.

Luvan käsittely on kesken. Metsähallituksen lausunnon mukaan koe on tarpeellinen, sillä sen tarkoitus on ehkäistä norppia kuolemasta pyydyksiin ja samalla vähentää niiden aiheuttamaa saaliskatoa.

Saimaannorppia on jäljellä noin 320. Niistä 90 on lisääntyviä naaraita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!