Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Lenkkeily parantaa aivojen toimintaa, voimailu ei

Jyväskylän yliopiston tutkijat vertasivat lenkkeilyn, intervalliharjoittelun ja voimailun vaikutuksia aivoihin. Vain lenkkeily tehosi.

Tiede
 
Sami Kero / HS
Pitkä lenkki hellii aivoja.
Pitkä lenkki hellii aivoja. Kuva: Sami Kero / HS

Ennestään tiedetään, että aerobinen liikunta kuten juoksu parantaa aivojen toimintaa. Lenkkeily muun muassa lisää uusien hermosolujen muodostumista aivojen hippokampuksessa. Tämä alue on tärkeä oppimisessa.

Jyväskylän yliopiston tutkijat selvittivät, saisiko vastaavanlaisen vaikutuksen intervalli- tai voimaharjoittelulla. Ei saa, osoittivat rottakokeet.

Tutkimuksen kohteena olivat tavallisten rottien lisäksi Michiganin yliopistossa jalostetut, aerobisesta harjoittelusta hyötyvät rotat sekä aerobisen harjoitteluun heikosti reagoivat rotat. Harjoittelujakso kesti 6–8 viikon ajan, ja verrokkeina toimivat saman rottalinjan edustajat, joiden liikunta rajoittui tavallisessa häkissä elämiseen.

Harjoitteluryhmissä rotat juoksivat joko pitkiä rupeamia tai intervalliharjoitusten tapaan jaksoittain ja välissä taukoa pitäen. Voimailevien rottien ryhmässä eläimet kiipesivät tikapuita ylöspäin ja niihin kiinnitettiin painoja voimien lisäämiseksi.

Vain pitkiä juoksuja tehneiden rottien aivoissa syntyi lisää hermosoluja. Eniten soluja muodostui niiden rottien hippokampuksessa, joiden geneettinen perimä tukee aerobisen harjoittelun positiivisia vaikutuksia. Näillä oli tutkimuksen päättyessä 2–3 kertaa enemmän uusia hippokampuksen jyvässoluja kuin liikkumattomilla verrokeilla. Solut lisääntyivät myös juoksijarotilla, joiden elimistö reagoi geneettisesti heikosti aerobiseen harjoitteluun.

Sen paremmin voima- kuin intervalliharjoittelukaan ei nostanut hermosolujen lukumäärää rottien hippokampuksessa.

Tutkimus vihjaa, että pitkäkestoisella aerobisella liikunnalla voidaan lisätä hermosoluja myös ihmisten hippokampuksessa ja parantaa siten oppimisen edellytyksiä.

Tutkimus on julkaistu Journal of Physiology -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!