Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsien kaataminen lämmittää paikallisilmastoa

Tiede
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Keskuspuisto voi säätää Helsingin paikallisilmastoa.
Keskuspuisto voi säätää Helsingin paikallisilmastoa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Metsien merkitys ilmastonmuutosta hillitsevinä hiilinieluina tunnetaan hyvin, mutta Euroopan komission teettämän tutkimuksen mukaan metsien ilmastovaikutukset eivät rajoitu pelkän hiilidioksidin sitomiseen. Metsät säätelevät ilmastoa myös paikallisesti, mikä tulee esiin hakkuiden yhteydessä.

Metsät vaikuttavat ratkaisevasti kokonaishaihduntaan eli siihen, miten paljon tietyltä maa-alalta siirtyy vettä ilmakehään. Tutkimuksessa seurattiin metsähakkuiden vaikutusta lämpötilaan eri puolilla maapalloa vuosina 2003–2012 ja havaittiin, että metsän kaataminen muuttaa paikallisilmastoa.

Ilman keskilämpötila kohosi maanpinnan tasalla. Erityisesti vuotuiset huippulämpötilat nousivat.

Metsien vaikutus paikallisilmastoon vaihteli ilmastovyöhykkeittäin. Suurin vaikutus sillä oli aavikkoilmatossa, sen jälkeen lauhkealla vyöhykkeellä, tropiikissa ja meikäläisessä subarktisessa ilmastossa.

Ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä on tähän asti tarkasteltu metsiä lähinnä hiilinieluina. Niiden biofysikaaliset vaikutukset alueen vesi- ja energiakiertoon ovat jääneet ilmastopolitiikassa vähemmälle huomiolle, tutkimustiedotteessa todetaan.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!