Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pala poutapilveä kämmenellä

Tiede
 
Nasa / JPL
Aerogeeli on kevyttä. Siitä on poistettu neste.
Aerogeeli on kevyttä. Siitä on poistettu neste. Kuva: Nasa / JPL

Kämmenellä lepää sinertävä poutapäivä. Sellaiselta näyttää piioksidinen aerogeeli. Se on kuin taivas pienoiskoossa. Joku on kuvannut aerogeeliä myös sanoilla ”kiinteä savu”.

Aerogeeli on maailman keveintä ainetta. Pala ei paina juuri mitään. Kuutiometri aerogeeliä voi painaa vain kolme kiloa, kun perusstyroksi painaa parikymmentä kiloa kuutiolta. Piioksidisen aerogeelin tilavuudesta on tyhjää 95–99,98 prosenttia.

Aerogeelin rakenne muistuttaa hieman kylpyvaahtoa. Sen huokoset ovat kuitenkin pienempiä eivätkä näy paljaalla silmällä.

Ihmeainetta valmisti ensi kerran kemisti Steven Kistler vuonna 1931. Kistler pohti, millainen on tavallisen syötävän hyytelön sisäinen tukiranka. Jos hyytelöstä puristaisi pois kaiken nesteen, pysyisikö hyytelön rakenne kasassa?

Ajatus johti moniin kokeisiin. Kistler poisti nesteen monien aineiden tukirakenteiden ympäriltä. Kun tukirakenteeksi valittiin piioksidi, saatiin keveintä kiinteää ainetta Maan päällä.

Nykyään aerogeeliä valmistetaan vaahdottamalla sulaa lasimassaa. Se onnistuu paineilman ja katalyytin avulla.

Näin syntyy geeliä, jossa on hyvin pieniä huokosia. Rakenne säilyy, kun se kuivataan kovassa paineessa ja sopivassa lämpötilassa.

Neste korvautuu kaasulla, ja jäljelle jää säikeinen, silikaattinen rakenne.

Uusien aerogeelien tuotanto on kiihtynyt 2000-luvulla. Niitä voi valmistaa useiden materiaalien avulla, ja niitä käytetään muun muassa maaleissa, kosmetiikassa ja lääkkeissä.

Aerogeelien arvo alkaa nousta, kun energiaa yritetään säästää. Aerogeeleistä voisi tehdä vaikkapa keveitä peittoja, makuupusseja ja ulkoilupukuja, jotka sopivat kylmiin oloihin.

Hiiliset aerogeelit ovat ovat hyvin mustia. Ne heijastavat vain 0,3 prosenttia säteilystä ja sopivat siksi aurinkokeräimiin.

Asiantuntijana Mika Sillanpää, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!