Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmeaine aerogeeli laskeutui avaruudesta Lieksaan

Ari Kähkönen eristää sillä ekotalonsa Kolin kylässä.

Tiede
 
Minna Raitavuo
Lassi Ryynänen (kuvassa) on rakentanut Ari Kähkösen kanssa ekologista koetaloa Kolin kylälle. Seinään on laitettu eristeeksi aerogeelin johdannaista pyrogeeliä.
Lassi Ryynänen (kuvassa) on rakentanut Ari Kähkösen kanssa ekologista koetaloa Kolin kylälle. Seinään on laitettu eristeeksi aerogeelin johdannaista pyrogeeliä. Kuva: Minna Raitavuo

”Aerogeelillä saa 8 neliön verran lisää lattiaa noin 110 neliön taloon”, sanoo Ari Kähkönen.

”Se on niin hyvä eriste, että seinät voi rakentaa paljon ohuemmiksi.”

Kähkösellä on käsissään ruskea pala, joka painaa tuskin mitään. Se on päältä kuituinen ja pöllyää reunoilta kovasti, kun sitä koskettaa.

Aine on aerogeelin johdannaista pyrogeeliä. Kähkönen eristää sillä ekotalonsa, joka on rakenteilla Lieksassa, Kolin kylässä Pielisen rannalla.

Aerogeeli johtaa lämpöä hyvin huonosti. Kun molekyyli kohtaa aerogeelin, se joutuu kulkemaan ohuiden huokosten läpi pitkän matkan, kymmeniä metrejä.

Huokoinen pyrogeeli eristää jopa kymmenen kertaa paremmin kuin tavallinen eristevilla. Vesihöyryn se kuitenkin päästää läpi.

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n FutBems -hanke sai aerogeelin eristävyydestä erilaisia tuloksia. Aerogeelit toki todettiin lupaaviksi uusiksi lämmöneristeiksi. Ongelmana pidettiin sitä, että niiden valmistus on yhä kallista.

”Tutkimuksen mukaan lasivillaa tarvitaan vastaavaan eristävyyteen noin 2-3 -kertainen paksuus aerogeeliin verrattuna.

Yksi sentti aerogeeliä vastaa siis kahta tai kolmea senttiä lasivillaa”, muistuttaa kehityspäällikkö Jussi Jokinen SG Rakennustuotteet –yhtiöstä.

Aerogeeli keksittiin jo vuonna 1931. Aina 2000-luvulle asti aerogeeliä käytettiin lähinnä avaruudessa, missä keveys on itseisarvo.

Sitä oli eristeenä muun muassa Mars Pathfinder -luotaimessa 1990-luvun lopulla.

Artikkeliin liittyvät

Tavalliseen rakentamiseen se oli aivan liian kallista. Hinta on kuitenkin tullut rajusti alas 2000-luvulla.

Esimerkiksi Svenska Aerogel on pystynyt pudottamaan tuotantokustannuksia 90 prosenttia.

Kähkönen käyttää talossaan Aspen-yhtiön aerogeeliä. Myös sen hinta hinta on laskenut lyhyessä ajassa kymmeniä prosentteja.

Niinpä materiaali on palaamassa Maan päälle arkisen käyttöön. Suomessa siitä ei vielä ole paljon kokemuksia.

”Maailmalla on esimerkkejä siitä, että aerogeeli on hyvä eriste. Sveitsissä on aerogeelin avulla tehty passiivitalo 1700-luvulla rakennettuun myllyyn”, Kähkönen sanoo.

Kähkösen rakennus on nähtävästi Suomen ensimmäinen aerogeelitalo. Se valmistuu kesäksi ja joutuu ensi talvena tosi testiin. Pielisellä pakkanen voi laskea helposti alle 30 asteen.

Kähkönen kokeilee talossa aerogeeliä kolmella eri yhdistelmällä. Hän liittää sitä muihin eristeisiin. Eristeiden kykyä pitää kylmä loitolla mitataan lämpökameralla.

”Lahjomaton lämpökamera mittaa 0,1 asteen lämpötilaeroja, eli saamme kyllä eristeistä tarkat tulokset”, Kähkönen sanoo.

Pyrogeeli hengittää kosteuden lävitseen. Kähkönen haluaakin kokeilla, kuinka sillä voi välttää talojen kosteus- ja homevaurioita.

”Mitään ei jää muhimaan näin ohuisiin eristeisiin”, hän arvioi.

Pyrogeeli kelpaa myös palo- ja äänieristeeksi. Sitä voi kuumentaa kaasuliekillä, eikä esine toisella puolella lämpene.

Jos aerogeelin hinta halpenee edelleen ja tulokset ovat yhtä lupaavia kuin maailmalla, voi se mullistaa rakentamista myös Suomessa.

Kähkönen sai idean kokeiluun jo kolmisen vuotta sitten ulkomaisista rakennusalan lehdistä. Lopulta hän tilasi materiaalit Italiasta, kun päätti tehdä koetalon muutenkin.

Kaikki sujui hämmästyttävän helposti. Valmistaja näki verkon tilauskirjasta sunnuntaina, että aerogeelit oli ostettu ja maksettu. Hän pisti tavaran lentorahtiin, ja se oli tiistaina Tampereella.

Aerogeeliä on käytetty Suomessa aiemmin kylmäsiltojen katkaisuun. Kylmäsillat ovat rakennuksen kohtia, joissa syntyy suuri lämpöhäviö. Sellaisia ovat esimerkiksi rakennuspalkkien päät.

Vaikka uusi eriste maksaa vielä enemmän kuin perinteinen, rahat voi saada takaisin, kun lämmityskulut laskevat.

Ihmeaine pyrogeeli tulossa arkikäyttöön
Ihmeaine pyrogeeli tulossa arkikäyttöön
Aiemmin vain avaruustekniikassa käytetty lämpöeriste on tulossa käyttöön Suomessakin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!