Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneellisen ilmanvaihdon terveysriskit pitäisi tutkia tarkemmin

Olisi syytä selvittää, lisääkö koneellinen ilmanvaihto suomalaisten altistumista keuhkorakkuloihin ja verisuonten seinämiin kerääntyville pienhiukkasille, kirjoittaa Risto Isomäki kolumnissaan.

Tiede
 
Risto Isomäki
Kirjoittaja on tieto- ja tieteiskirjailija.

Maailman terveysjärjestön uusimman arvion mukaan ilmansaasteet, erityisesti pienhiukkaset, aiheuttavat nykyään noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemantapausta vuodessa.

Vähän yli puolet tästä aiheutuu kiinteitä polttoaineita käyttävien pienien keittoliesien asumusten sisälle vapauttamista päästöistä. Esimerkiksi Intiassa on edelleen 180 miljoonaa puuta ja karjanlantaa polttavaa keittoliettä ja naiset laittavat kulttuuristen syiden takia ruuan sisällä.

Muilta osin kuolleisuus johtuu ulkona tapahtuvan biomassan polton, liikenteen, energiantuotannon sekä perinteisen ja uudenaikaisen teollisuuden päästöistä.

Hyvin erikokoiset hiukkaset voivat ärsyttää hengityselimiä, lisätä niihin iskevien infektioiden määrää ja saada ihmiset yskimään liikaa. Pienimmät hiukkaset voivat myös kerääntyä keuhkorakkuloihin tai kulkeutua niistä muualle elimistöön. Ne nopeuttavat verisuonten ahtautumista ja lisäävät keuhkosyövän riskiä.

Ymmärryksessämme on kuitenkin edelleen pahoja aukkoja. Emme vieläkään tiedä, miten ilmansaasteista johtuva kuolleisuus jakautuu erityyppisten ja erikokoisten hiukkasten kesken. Kuva on epäselvä, koska epidemiologia on monimutkaista ja koska suurin osa mittauksista on tehty vanhentuneella tekniikalla.

Mittausten yhteydessä puhutaan useimmiten PM10- tai PM2.5-hiukkasista eli partikkeleista, joiden läpimitta on pienempi kuin 10 tai 2,5 mikrometriä. Nämä mittaluokat perustuvat ainakin osin historiallisiin syihin eli käytännössä siihen, mitä oli jokin aika sitten mahdollista mitata ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Nämä kokorajat eivät kuitenkaan ole merkityksellisiä silloin, kun yritetään ymmärtää pienhiukkasten terveysvaikutuksia.

Terveysvaikutusten näkökulmasta tärkeimmät kokorajat ovat alle 1 tai alle 0,5 mikrometriä ja alle 0,02 mikrometriä. Jonkin verran mikrometriä pienemmät hiukkaset voivat kiinnittyä keuhkorakkuloihin ja alle 0,02 mikrometrin suuruiset partikkelit läpäisevät niiden seinämät.

Suuremmat hiukkaset eivät välttämättä ole yhtä haitallisia. Niillä voi joskus olla jopa myönteisiä vaikutuksia, sillä ne keräävät ilmasta pienempiä partikkeleita. Eräässä kokeessa suurten hiukkasten suodattaminen pois kasvatti pienimpien hiukkasten lukumäärän 14 000-kertaiseksi.

Suuri osa vanhoista tutkimuksista pitäisi panna uusiksi kehittyneemmän mittaustekniikan avulla.

Asia kannattaisi huomioida muun muassa Suomen valtiollisessa kehitysyhteistyössä. Suomen yliopistojen pienhiukkastutkimus on maailman huippua, ja kangasalalainen Dekati-yhtiö on kehittänyt merkittävästi pienhiukkasten mittaustekniikkaa. Dekatin gravimetrit eli mittarit pystyvät jakamaan pienhiukkaset erilaisiin luokkiin 0,006 mikrometrin läpimittaan asti.

Koneellisenkin ilmanvaihdon jossakin määrin arvoituksellisia terveysvaikutuksia pitäisi ehkä tutkia tästäkin näkökulmasta.

Koneellinen ilmanvaihto syytää erittäin suuria määriä ulkoilmaa makuu- ja oleskelutiloihin ja poistaa ilmaa erityisesti keittiöstä ja kylpyhuoneesta. Tuloilma suodatetaan, mutta suodatuksessa käytetään käytännössä aina niin sanottuja F7-suodattimia, jotka päästävät pienimmät ja vaarallisimmat hiukkaskoot lävitseen.

Tuloilman imeminen tai puhaltaminen sisään sairaaloissa käytettävien mikrosuodattimien läpi kasvattaisi ilmanvaihdon sähkönkulutuksen liian korkealle tasolle. Olisi ehkä aiheellista selvittää, lisääkö koneellinen ilmanvaihto suomalaisten altistumista hyvin pienille, keuhkorakkuloihin ja verisuonten seinämiin kerääntyville pienhiukkasille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!