Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isot petoeläimet hyökkäävät entistä useammin ihmisten kimppuun – yksi syy on luonnossa liikkumisen yleistyminen

Kansainvälisessä selvityksessä on myös Suomi. Täällä lähinnä karhut ovat käyneet ihmisen kimppuun parikymmentä kertaa viime vuosikymmeninä.

Tiede
 
Ari Lampinen
Nuori karhu tapasi kaksi koiraa vuonna 2008 Ikaalisissa lähellä asustusta.
Nuori karhu tapasi kaksi koiraa vuonna 2008 Ikaalisissa lähellä asustusta. Kuva: Ari Lampinen

Isot petoeläimet ovat käyneet ihmisten kimppuun aikaisempia vuosikymmeniä useammin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Näin arvioi kansainvälinen selvitys.

Huomattavan usein ainakin Pohjois-Amerikassa kohteena oli yksin jäänyt lapsi, ja hyökkääjänä oli kojootti tai puuma.

”Lähtökohtana oli selvittää, miksi petojen hyökkäykset ihmisiä vastaan ovat lisääntyneet, kuten raportit osoittavat”, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola tiivistää.

Hän on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, joka on Nature Scientific Reports -julkaisusarjassa. Kirjoittajina ovat myös Sauli Härkönen ja Harri Nordberg Suomen riistakeskuksesta.

Tutkimus päättelee, että usein petojen hyökkäyksiin liittyy ihmisten tietämättömyys villieläinten käyttäytymisestä. Ihmiset myös liikkuvat nykyisin paljon enemmän luonnossa kuin ennen.

Kaikkiaan tutkimuksessa on noin 700 petopeläimen hyökkäystä vuosina 1955–2014 Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Valtaosa on Yhdysvalloista, jossa esimerkiksi karhun surmaamaksi joutui englanninkielisen Wikipedian mukaan jopa 120 ihmistä tarkasteluaikana.

Suomalaisia tapauksia löytyi parikymmentä lähinnä viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajalta. Yksi oli kohtalokas, kun karhu kävi lenkkeilijän kimppuun vuonna 1998 Ruokolahdella.

Kaikissa suomalaisissa tapauksissa ihmisen kimppuun on käynyt karhu. Tapauksista noin puolessa karhu on käynyt metsästäjien kimppuun.

Kaikissa Pohjoismaissa karhu on käynyt ihmisen kimppuun noin kolmekymmentä kertaa esimerkiksi vuosina 2005–2014. Vielä vuosina 1975–1984 tapauksia oli vain puolisenkymmentä.

”Karhukanta on runsastunut voimakkaasti”, Kojola selittää. Suomessa niitä on noin 1 500 ja Ruotsissa 3 000.

Pohjoismassa ihmisiä on kuollut kaikkiaan kolme tarkastelujaksona kohtaamisissa karhujen kanssa ruotsinkielisen Wikipedian mukaan.

Karhujen hyökkäyksiä on Euroopassa eniten Karpaattien vuoristossa itäisessä Euroopassa, mutta sieltä kerätty aineisto analysoidaan myöhemmin.

Kansainvälisessä katsannossa ihmisten kimppuun käyneet eläimet ovat olleet karhuja, jääkarhuja, puumia ja kojootteja, mutta harvemmin susia.

Tapauksia on selvästi eniten elokuussa, jolloin ihmisillä on hyvät mahdollisuudet liikkua luonnossa.

Petojen aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisia verrattuna muihin luonnon vaaroihin. Vaarallisempia ovat mehiläiset, hyttyset, hämähäkit ja käärmeet, joita toki myös on huimasti enemmän.

Pedot nousevat kuitenkin Kojolan mukaan esille viestimissä. Se saattaa jyrkentää ihmisten asenteita niitä kohtaan.

Pohjois-Amerikassa useammassa kuin joka toisessa tapauksessa ihmisen kimppuun on käynyt kojootti, joka on siellä hyvin yleinen, tai puuma, karhut harvemmin, ja erityisen harvoin susi.

Tapauksia oli Pohjois-Amerikassa kaikkiaan 271 tutkimusaikana 1950-luvun puolivälistä, melkein puolet tutkimuksen tapauksista.

Näistä noin joka neljännessä eläin oli käynyt yksin olleen lapsen kimppuun. Toiseksi useimmiten peto oli hyökännyt koiran kanssa kulkeneen ihmisen kimppuun.

Juha Metso
Aikuinen karhu suomussalmelaisessa metsässä 2007.
Aikuinen karhu suomussalmelaisessa metsässä 2007.
Reuters
Kojotti kuvattiin Kalifornian Seal Beachin lähistöllä 2008.
Kojotti kuvattiin Kalifornian Seal Beachin lähistöllä 2008.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!