Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt jännitetään, tuleeko illalla Nobelin arvoinen tieto painovoima-aaltojen löytymisestä

Albert Einstein ennusti jo sata vuotta sitten painovoima- eli gravitaatioaaltojen olemassaolon, mutta niistä ei ole koskaan tehty suoria havaintoja.

Tiede
 
Nasa
L-kirjaimen muotoinen Ligo-havaintolaite tarkkailee painovoima-aaltoja Hanfordissa Yhdysvalloissa.
L-kirjaimen muotoinen Ligo-havaintolaite tarkkailee painovoima-aaltoja Hanfordissa Yhdysvalloissa. Kuva: Nasa

Fyysikko Albert Einstein ennusti jo sata vuotta sitten painovoima- eli gravitaatioaaltojen olemassaolon, mutta niistä ei ole koskaan tehty suoria havaintoja.

Niiden havaitseminen olisi Nobelin arvoinen suoritus, ja tiedeyhteisössä odotetaan, että löydöstä ilmoitetaan tänä iltana tiedotustilaisuudessa Washingtonissa.

Hiljattain maailmalla on kiertänyt huhu, että painovoima-aallot olisi havaittu Yhdysvalloissa sijaitsevilla Ligo-tutkimusasemien laitteilla. Huhua löydöstä levitti maailmankuulu fyysikko Lawrence Krauss. Nyt kuulopuheille uumoillaan varmistusta.

Painovoima-aaltoja syntyy yleisen suhteellisuusteorian mukaan, kun avaruuden massiiviset kappaleet kuten mustat aukot ja neutronitähdet kiertyvät toisiinsa. Aallot kulkevat universumin läpi kuin laineet veteen heitetyn kiven jäljiltä.

Painovoima-aaltoja uskotaan syntyneen myös maailmankaikkeuden ensi hetkinä tapahtuneen äkkilaajenemisen eli kosmisen inflaation aikana. Kaksi vuotta sitten tiedemaailma kohisi, kun Etelämantereella toimiva Bicep-tutkimusryhmä kertoi nähneensä radiokaukoputkellaan alkuaaltojen jälkiä kosmisessa taustasäteilyssä.

Bicepin havainnot kuitenkin osoittautuivat epäluotettaviksi. Eurooppalaisen Planck-luotaimen kartoitus kosmisesta taustasäteilystä osoitti sittemmin, että tuloksia oli vääristänyt avaruudessa leijuva pöly.

Tällä kertaa kyse ei ole inflaation matkaan saattamista painovoima-aalloista vaan sellaisista, jotka ovat syntyneet esimerkiksi mustien aukkojen yhteentörmäyksessä. Näitä tarkkailee Yhdysvalloissa toisistaan riippumatta kaksi Ligo-koelaitetta. Niistä toinen on Hanfordissa Washingtonissa ja toinen tuhansien kilometrien päässä Livingstonessa Louisianassa.

Ligo-laitteet ovat etsineet painovoima-aaltoja jo vuosia. Etsintöjen ensimmäinen vaihe oli vuosina 2002–2010, mutta se ei tuottanut tulosta. Viime syyskuussa laitteet päivitettiin, mistä lähtien ne ovat toimineet huomattavasti herkemmin.

Laitteiden kilometrien mittaiset laserit mittaavat universumin vääristymistä painovoima-aaltojen pyyhkäistessä ohi.

Valtavat koelaitteet tarkkailevat muutoksia, jotka ovat vain kymmenestuhannesosa atomin protonin halkaisijasta. L-kirjaimen muotoiset laitteet mittaavat tavallaan, pitenevätkö vai lyhenevätkö ällän sakarat toisiinsa nähden, kun painovoima-aalto pyyhkäisee ohi. Äärimmäisen pienen muutoksen mittaa ällän sisällä kulkeva laser.

Huippuherkkä mittaaminen on altis häiriöille. Maaperä värähtelee eri syistä muutenkin: pelkästään kuorma-auto voi häiritä laitetta enemmän kuin universumia vääristävä gravitaatioaalto.

Teoreettisten mallien mukaan signaali muistuttaa viserrystä. Sen taajuus nousee juuri ennen kuin neutronitähdet tai mustat aukot lopulta romahtavat toisiinsa, kertoo New Scientist.

Kukaan ei ole näihin asti havainnut painovoima-aaltoja. Niiden epäsuorasta havaitsemisesta on tosin myönnetty jo Nobelin palkinto.

Tutkijat Russell Hulse ja Joseph Taylor totesivat, että toisiaan kiertävät tiheät neutronitähdet lähestyivät hiljalleen toisiaan. Ne menettivät energiaansa suhteellisuusteorian ennustamalla tavalla, kun gravitaatioaallot vievät energian mukanaan. Havainto palkittiin fysiikan Nobelilla vuonna 1993.

Painovoima-aallot tuonevat lisää Nobeleja, jos huhut painovoima-aaltojen suorasta havaitsemisesta varmistuvat tänä iltana.

Illan tiedotustilaisuutta voi seurata suoraan Yhdysvaltain tiedesäätiön Youtube-sivulta kello 17.30 lähtien Suomen aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!