Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myry Voipio löysi uusista suomalaisista tyttökirjoista iloista seksiä

Naisasia ja Suomen asia olivat niissä esillä jo sata vuotta sitten.

Tiede
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Myry Voipion väitöskirjan kannen on piirtänyt hänen ystävänsä Anna Vuorinen. Siitä löytyvät samat elementit kuin monien tyttökirjojen kansista: tyttö, kirja ja kukkasia.
Myry Voipion väitöskirjan kannen on piirtänyt hänen ystävänsä Anna Vuorinen. Siitä löytyvät samat elementit kuin monien tyttökirjojen kansista: tyttö, kirja ja kukkasia. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka

Mäyräsen kaima

  Myry Voipio, 30, sai nimensä Myry Mäyräsen mukaan. Se seikkailee hänen äitinsä lempikirjassa, Russell Hobanin teoksessa Myry ei saa unta.

  Tutkii tyttö-, lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

  Väitöskirja Emansipaation ja ohjailun ristivedossa. Suomalaisen tyttökirjallisuuden kehitys 1889–2011 hyväksyttiin Jyväskylän yliopistossa marraskuussa.

  Julkaissut satukirjan Ylipainoinen yksisarvinen ja muita kertomuksia sekä satuoppaan Loitsuja ja lohikäärmeitä. Satu opetusmateriaalina.

  Harrastaa kulttuuria. Rentoutuu katsomalla Netflixistä Rupaul's Drag Racea, jossa kilpailevat kimmeltäviin naisten asuihin pukeutuneet miehet.

Rakas väitöskirja! Näin aloittaa Myry Voipio suomalaisia tyttökirjoja käsittelevän opinnäytteensä.

Hän kiittää esipuheessa ohjaajiaan, joiden puoleen kääntyi, kun väitöskirja oli ollut kenkku, muistelee tutkijaystävien kanssa Kluuvin Fasulla ja Skypessä käymiään keskusteluja, kehuu käsilaukkuja sekä kertoo akateemisesta haltijakummistaan, joka kehotti syömään joka päivä suklaata. Se tekee aivoille hyvää.

Voipio analysoi 17 kirjaa, joista vanhin on vuodelta 1889 ja kaksi nuorinta vuodelta 2011. Otokseen kuuluvat esimerkiksi Anni Swanin Iris rukka, Kersti Bergrothin eli nimimerkki Mary Marckin Eeva-kirjat, Rauha S. Virtasen Seljan tytöt ja Anni Polvan Tiina.

Vain harva tyttökirja on hyväksytty viralliseen kaanoniin, eli kirjoihin, joita kriitikot ylistävät ja jotka saavat kirjallisuuspalkintoja. Sitä useampi on varjokaanonissa, jossa lempikirjojaan suosittelevat tutut toisilleen.

Voipio on hotkinut tyttökirjoja ja muuta kirjallisuutta 9-vuotiaasta lähtien. Lapsena hän harrasti kuvataidetta, soitti poikkihuilua ja omisti husky-koiria.

Hän luonnehtii itseään välimuodoksi tyttökirjojen arkkityypeistä, villikosta ja runotytöstä.

”Olin koulussa hyvin tunnollinen, paitsi matikantunneilla. Niilläkään en tosin riehunut, vaikka joskus olisi tehnyt mieli.”

Koulu on yksi tyttökirjojen keskeisistä miljöistä. Muita teemoja ovat ystävyys, perhe ja ihmissuhteet, unelmat ja se, mitä tehdä tulevaisuudessa.

Tyttöjen elämä ja tytöille tärkeät asiat ovat muuttuneet yllättävän vähän 130 vuoden aikana.

Naisasia on alusta asti kuulunut tyttökirjoihin. Jo Toini Topelius tarjosi kirjassaan I utvecklingstid (1889) tytöille muitakin vaihtoehtoja kuin opettajan ja sairaanhoitajan ammatit. Hän kirjoitti arvostavasti kotiäidin työstä, mutta piti naiselle mahdollisena myös poliisipäällikön, juristin ja henkikirjoittajan uraa.

Varhaisissa tyttökirjoissa on esillä myös Suomen asia. Niissä kasvatetaan jaloja tyttöjä, jotka ponnistelevat maansa puolesta.

Tekla Roschierin Auringon noustessa -teoksessa (1898) Aini ja Elsa seisoivat rannalla, jossa ”pisti toinen niemi toisensa perästä vaaleanvihreän helmansa sinilahteen”. On ”ihmeen ihanata”, mutta tyttöjen täytyy lähteä. On näet tulossa vieraita, ja ”uutimet ovat vielä panematta poikain ylishuoneen akkunoihin ja piparkakut leipomatta”.

”Onneksi ihan kaikki ei sentään ole pysynyt samanlaisena yli sataa vuotta”, Voipio sanoo. Kirjoissa ei enää ohjailla niin opettavaisesti kuin ennen.

Tiinan (1956) sankaritarta suorastaan pommitetaan hyvin neuvoin. Äiti motkottaa, isä asettaa ihanteelliset periaatteet, opettajat jakavat jälki-istuntoja ja Tiina määrää itselleen rangaistukseksi virkkausta.

Uusimmissa teoksissa kritisoidaan ulkonäköpaineita, ja tytöt ymmärtävät, millaisia rooleja heille tarjotaan.

Nyt on alettu kyseenalaistaa sitäkin, onko pakko olla koko ajan niin vahva. Tiina-parka tappelee ja kilpailee herkeämättä poikien kanssa, vaikka jää alakynteen ja repii mekkonsa.

Nykyisin on itsestään selvää, että tytöt käyvät kouluja ja valitsevat ammattinsa. Niinpä tyttökirjat ovat vapautuneet käsittelemään muita asioita, kuten seksuaalisuutta. Se oli pitkään tabu.

Polvan 1950-lukulaiset Tiina ja Juha tykkäävät toisistaan alusta asti, mutta ensimmäinen suukko vaihdetaan, kun sarjaa on kertynyt miltei 30 osaa. Selja-kirjojen Kris oikaisee pientä panamahattuaan eikä anna Jerryn suudella.

Nyt mennään pitemmälle. Leena Leskisen Huhtikuun puutarhassa (2003) runotyttö Emilia masturboi ja kertoo ensimmäisestä kerrastaan, josta jäi paha maku. Hän rakastuu ranskanopettajaansa ja aloittaa intohimoisen suhteen tämän kanssa.

Vilja-Tuulia Huotarisen Valoa valoa valoa (2011) on kahden tytön surullinen rakkaustarina. Silti seksuaalisuus on siinä iloista ja haluavaa.

Väitöskirjaa tehdessään Voipio sai neuvon äidiltään: kannattaa kiinnittää huomiota kiitoksiin, sillä kukaan ei kuitenkaan lue muuta kuin ne.

Tytär kirjoitti lennokkaan aloituksen, kuvitti sen omilla piirroksillaan ja sellaisilla ilmauksilla kuin eri hyvä ja hurraa. Hän varmisti etukäteen, ettei tätä pidettäisi pöyristyttävänä.

”Juuri esipuheesta on tullut eniten myönteistä palautetta.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Myry Voipio aloitti kirjojen ahmimisen 9-vuotiaana.
Myry Voipio aloitti kirjojen ahmimisen 9-vuotiaana.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!