Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä maailman ensimmäinen apina syntyi?

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Räisänen
Olemme sukua apinoille.
Olemme sukua apinoille. Kuva: Kimmo Räisänen

Lenita Buchen, 6

Apinoihin lukeutuvat häntäapinat kuten makakit ja paviaanit sekä ihmisapinat, joita ovat muun muassa ihminen, simpanssi ja gorilla.

Jokaisella apinalla ja kaikilla muillakin eläimillä on oma äiti. Millään muulla tavalla apinoita ei voi syntyä. Jokaisella äidillä on puolestaan ollut oma äiti ja tällä taas äiti. Tämä äitien ja lasten ketju jatkuu aina elämän alkuun asti.

Lapsi muistuttaa äitiään, koska perii äidiltään puolet geeneistään eli perintötekijöistään. Puolet tulee isältä.

Lapsi ei kuitenkaan ole äitinsä kopio, vaan äidin ja lapsen välillä on pieniä eroja. Pitkän ajan kuluessa nuo pienet erot kasvavat suuremmiksi. Tätä kutsutaan evoluutioksi.

Jos jatketaan äiti–lapsi-ketjua kuusi miljoonaa vuotta taaksepäin, silloin eläneet äidit olivat ihmisten ja simpanssien yhteisiä esiäitejä. 65 miljoonaa vuotta sitten elivät kaikkien apinoiden yhteiset esiäidit, mistä kehittyivät ihminen ja muut nykyään elävät apinat.

Maapallolla ei siis ole koskaan varsinaisesti elänyt ensimmäistä apinaa, vaan on ollut tämä äitien ja lapsien katkeamaton ketju. Ketjussa on tapahtunut vähittäistä muutosta eli evoluutiota.

Ilkka Hanski

akatemiaprofessori

Helsingin yliopisto

 

Lähetä kysymys sekä kysyjän nimi ja ikä osoitteeseen hs.tiede@hs.fi. Palstaa toimittavat Touko Kauppinen ja Juha Merimaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!