Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos voisi rakentaa pallon, jonka sisäpinta olisi peili, mennä pallon sisään ja sytyttää lampun sekunniksi, mitä tapahtuisi? Pysyisikö valo siellä loputtomasti? Sokeutuisiko sisällä?

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Aarni Haapaniemi, 14

Jos moisen pallon pystyisi valmistamaan, sytyttäisi siellä lampun hetkeksi ja poistuisi pallosta hyvin nopeasti, valo poukkoilisi pallon sisäpinnoilla ikuisesti.

Jos jäisi itse pallon sisään, valo osuisi vaatteisiin ja iholle ja imeytyisi nopeasti niihin. Pian olisi aivan pimeää. Jos sisällä oleskelisi pukeutuneena täysin heijastavaan materiaaliin niin, että vain silmät olisivat näkyvissä, valo säilyisi pitempään.

Kun viipyisimme sisällä ja valoa osuisi silmiimme, valo hiipuisi ja sammuisi kuitenkin lopulta.

Pallon sisällä ei olisi erityisen kirkasta, ei sen kirkkaampaa kuin tuo lamppu. Valon määrä ei peilipintojen ansiosta lisäänny vaan parhaimmillaankin pysyy samana. Käytännössä valon määrä aina vähenee valon imeytyessä materiaaleihin.

Todellisuudessa on onnistuttu rakentamaan pieniä pallomaisia kammioita, joissa peilien etäisyys on 2,7 senttiä. Niissä valo elää pitkään, jopa 130 millisekuntia, eli reilun sekunnin kymmenesosan. Tänä aikana valo on ehtinyt matkata kammion sisällä 40 000 kilometriä.

Kvanttioptiikan kokeista tällaisilla kammioilla annettiin Nobelin fysiikan palkinto 2012.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!