Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Einsteinin ennustamat painovoima-aallot havaittiin ensimmäisen kerran – ne aiheutti kaksi yhtyvää mustaa aukkoa

”Universumi puhui meille,” ilmoitti Ligo-kokeen johtaja David Reitze Washingtonissa.

Tiede
 
Ligo-ohjelman julkaisema video selittää gravitaatioaallot
Ligo-ohjelman julkaisema video selittää gravitaatioaallot
Yhdysvaltalainen Ligo-ohjelma on havainnut ensimmäisen kerran historiassa painovoima-aaltoja. Tutkimusohjelma julkaisi poikkeuksellista havaintoa selittävän englanninkielisen videon.

Washington

”Olemme havainneet painovoima-aaltoja, me teimme sen” ilmoitti Ligo-kokeen johtaja David Reitze Washingtonissa.

Mystisiä gravitaatioaaltoja on havaittu nyt ensimmäisen kerran suoraan, ilmoittivat kolmen yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen tutkijat torstaina.

Aallot ovat peräisin kahdesta mustasta aukosta, jotka kiertyivät toisiinsa ja yhtyivät yhdeksi miljardeja vuosia sitten. Kumpikin oli kooltaan noin 30 auringon massainen ja halkaisijaltaan 150 kilometriä.

Tällaiset jättimäiset myllerrykset saavat ympärillä olevan avaruuden väreilemään. Väreet kulkevat universumin halki kuin laineet lammikossa, johon on heitetty iso kivi. Ne eivät tosin kulje tasossa vaan venyttävät ja kutistavat avaruutta joka suuntaan.

Aallot havaittiin Yhdysvalloissa molemmissa Ligo-koelaitteissa. Toinen sijaitsee Hanfordissa Washingtonissa ja toinen 3000 kilometrien päässä Livingstonessa Louisianassa.

Ligo
Hanfordin Ligo-ilmaisimen tunneleissa kulkevat lasersäteet edestakaisin. Niiden muutos ilmaisee gravitaatioaallon pyyhkäisyn.
Hanfordin Ligo-ilmaisimen tunneleissa kulkevat lasersäteet edestakaisin. Niiden muutos ilmaisee gravitaatioaallon pyyhkäisyn.

Laitteiden kilometrien mittaisissa tunneleissa kulkee lasersäteitä, joiden muutos paljastaa painovoima-aaltojen vaikutuksen. Laitteet oikeastaan mittaavat, muuttuuko tunneleiden pituus, kun painovoima-aalto pyyhkäisee ohi.

Tutkijoiden mukaan signaali oli juuri ennustetun kaltainen. Yhtyvien mustien aukkojen gravitaatioaallot päästävät lopussa kuin viserryksen.

”Ensimmäisen kerran universumi on puhunut meille, ja se puhui gravitaatioaalloilla”, Reitze sanoi.

Albert Einstein ennusti jo sata vuotta sitten painovoima-aaltojen olemassaolon, mutta tähän asti niistä ei ole tehty suoria havaintoja.

Gravitaatioaaltoja uskotaan syntyneen maailmankaikkeuden ensi hetkinä tapahtuneen äkilaajenemisen eli kosmisen inflaation aikana. Yleisen suhteellisuusteorian mukaan painovoima-aaltoja syntyy myös, kun avaruuden massiiviset kappaleet, kuten mustat aukot ja neutronitähdet kiertyvät toisiinsa.

Aaltojen havaitseminen on vaikeaa, sillä havaintolaitteen pitää havaita muutos, joka on pienempi kuin atomin ytimessä olevan protonin läpimitta. Huippuherkkä mittaus on altis häiriöille. Pelkkä kuorma-auto voi häiritä laitetta enemmän kuin gravitaatioaalto.

Ligo-etsintöjen ensimmäinen vaihe vuosina 2002–2010 ei tuottanut tulosta. Viime syyskuussa laitteet päivitettiin entistä herkemmiksi.

Ligo
Ligo-laboratorion tiloja.
Ligo-laboratorion tiloja.

Kaksi vuotta sitten tiedemaailma kohisi, kun Etelämentereella toimiva Bicep-tutkimusryhmä kertoi nähneensä radiokaukoputkellaan alkuaaltojen jälkiä kosmisessa taustasäteilyssä. Havainnot osoittautuivat kuitenkin epäluotettaviksi. Eurooppalaisen Planck-luotaimen kartoitus osoitti sittemmin, että tuloksia oli vääristänyt avaruudessa leijuva pöly.

Vaikka kukaan ei ole tähän asti havainnut painovoima-aaltoja, niiden epäsuorasta havaitsemisesta on jo myönnetty fysiikan Nobelin palkinto 1993.

Russell Hulse ja Joseph Taylor totesivat, että toisiaan kiertävät tiheät neutronitähdet lähestyivät hiljalleen toisiaan ja menettivät energiaansa – juuri sillä tavoin kuin suhteellisuusteoria ennustaa tapahtuvaksi, kun gravitaatioaallot vievät energiaa mukanaan.

GARY CAMERON / Reuters
Ligo-laboratorion johtaja David Reitze esitteli yhtyviä mustia aukkoja, jotka lähettivät nyt havaitut gravitaatioaallot.
Ligo-laboratorion johtaja David Reitze esitteli yhtyviä mustia aukkoja, jotka lähettivät nyt havaitut gravitaatioaallot.
Nasa
L-kirjaimen muotoinen Ligo-havaintolaite tarkkailee painovoima-aaltoja Hanfordissa Yhdysvalloissa.
L-kirjaimen muotoinen Ligo-havaintolaite tarkkailee painovoima-aaltoja Hanfordissa Yhdysvalloissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!