Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gravitaatioaallot löytyivät – Einsteinin ennustus kävi toteen

”Universumi puhui meille”, ilmoitti Ligo-kokeen johtaja David Reitze Washingtonissa.

Tiede
 
Ligo-kokeissa mitataan atomia pienempiä siirtymiä.
Ligo-kokeissa mitataan atomia pienempiä siirtymiä.
Tästä on kyse

Massojen myllerrys saa avaruuden aaltoilemaan

 Albert Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria on ennustanut painovoima-aaltojen olemassaolon.

 Sen mukaan suurten massojen liike saa avaruuden väreilemään.

 Kaksi koeasemaa Yhdysvalloissa havaitsi nyt tätä väreilyä ensimmäisen kerran.

 Aallot olivat peräisin kahden mustan aukon yhtymisestä.

Washington

”Sanoin vau! En voinut uskoa sitä, se oli liian hyvää ollakseen totta”, fyysikko David Reitze ilmoitti ylpeästi Washingtonissa torstaina. Ilmoitus koski Nobelin palkinnon arvoiseksi katsottua havaintoa.

”Olemme havainneet gravitaatioaaltoja. Me teimme sen!”

Yhdysvaltalainen Ligo-ohjelma on havainnut ensimmäisen kerran historiassa painovoima-aaltoja, jotka Albert Einstein sata vuotta sitten ennusti yleisessä suhteellisuusteoriassa.

”Ensimmäisen kerran universumi puhui meille gravitaatioaalloilla”, Reitze luonnehti löytöä.

Saavutus on perustavaa fysiikan perustutkimusta ja samalla hämmästyttävä osoitus havaintolaitteiden kehityksestä.

Halki universumin kulkevia painovoima-aaltoja aiheuttavat avaruuden massiiviset tapahtumat, kuten mustien aukkojen törmäykset.

Jättimäiset massojen myllerrykset saavat ympärillä olevan avaruuden väreilemään. Väreet kulkevat universumin halki kuin laineet, jotka veteen heitetty iso kivi saa aikaan. Tosin painovoima-aallot etenevät kolmessa ulottuvuudessa ja venyttävät ja kutistavat kaikkea matkallaan.

Painovoima-aallot venyttävät ja kutistavat myös meitä. Tosin venytys ja vanutus on kovin vähäistä, alle atomin suuruusluokkaa, joten ihminen sitä ei havaitse.

Painovoima-aallot ovat hyvin pieniä ja vaikeita havaita, koska painovoima on muihin voimiin verrattuna heikko. Tarvitaan mustien aukkojen törmäys, että saadaan mitattavan suuruisia gravitaatioaaltoja.

Yhdysvaltalaisen Ligo-tutkimusohjelman syksyllä havaitseman painovoima-aallon on aiheuttanut kahden mustan aukon törmääminen. Ne olivat kumpikin noin 30 kertaa massiivisempia kuin Aurinko. Törmäys tapahtui jossakin eteläisellä taivaankannella yli miljardi vuotta sitten, tutkijat arvioivat torstaina.

Syyskuussa havaittu signaali oli muodoltaan juuri sellainen kuin ennustettiin. Lopussa mustien aukkojen sulautuminen yhdeksi päättyi pieneen ”viserrykseen”, kun aallon taajuus kasvoi.

Havainnon tehneitä Ligo-havaintolaitteita on Yhdysvalloissa kaksi noin 3 000 kilometrin päässä toisistaan. Jos kolmas olisi käytössä, aaltojen lähettäjän paikantaminen olisi tarkempaa.

Nyt signaali havaittiin ensin Livingstonessa Louisianassa ja sitten Hanfordissa Washingtonin osavaltiossa. Aikaeroa havainnoilla oli seitsemän millisekuntia, mikä auttoi paikallistamaan, mistä päin aalto lähti.

Tutkimusta tekevät yhdysvaltalaisten Caltechin ja Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkijat yhteistyössä muun muassa italialaisen Virgo-ohjelman kanssa.

Ligon havaintolaitteet mittaavat gravitaatioaaltojen aiheuttamaa avaruuden vääristymistä laserin avulla. Laitteisto on valtavan L-kirjaimen muotoinen. Ällän kumpikin sakara on neljän kilometrin mittainen.

Kummankin sakaran sisällä kulkee lasersäde tyhjiössä edestakaisin. Kun painovoima-aalto pyyhkäisee maapallon läpi valon nopeudella, ällän yksi sivu lyhenee ja toinen pitenee, jolloin säteet osuvat ilmaisimeen eri vaiheessa. Haasteena vain on se, että muutos on vähäisempi kuin protonin läpimitta.

”Samalla tarkkuudella voisimme mitata etäisyyden kolmen ja puolen valovuoden päähän hiuksen läpimitan tarkkuudella”, Reitze sanoi.

Ligo toimi jo vuosina 2002–2010, mutta laihoin tuloksin. Siksi jättimäisiä laitteita herkistettiin aikaisempaa tarkemmiksi. Se aloitti uudelleen syksyllä.

Ligon tutkijat joutuvatkin tutkija Rainer Weissin mukaan tarkkailemaan kaikkia mahdollisia virheellisiä viestejä, joita lähettävät niin ympäristö kuin laitteisto itse.

Kaksi vuotta sitten Etelämantereella toimiva Bicep-tutkimusryhmä kertoi nähneensä radiokaukoputkellaan alkuaaltojen jälkiä kosmisessa taustasäteilyssä.

Eurooppalaisen Planck-luotaimen kartoitus osoitti sittemmin, että tuloksia oli vääristänyt avaruudessa leijuva pöly.

Aikaisemmin painovoima-aaltoja on havaittu vain epäsuorasti. Tutkijat Russell Hulse ja Joseph Taylor saivat 1993 Nobelin palkinnon havainnoituaan neutronitähtiä, jotka lähestyivät hiljalleen toisiaan.

Ne menettivät energiaansa suhteellisuusteorian ennustamalla tavalla, kun gravitaatioaallot veivät energian mukanaan.

Gary Cameron / Reuters
Ligo-laboratorion johtaja David Reitze esitteli mustat aukot, jotka synnyttivät nyt havaitut gravitaatioaallot.
Ligo-laboratorion johtaja David Reitze esitteli mustat aukot, jotka synnyttivät nyt havaitut gravitaatioaallot.
Nasa
L-kirjaimen muotoinen Ligo-havaintolaite tarkkailee painovoima-aaltoja Hanfordissa Yhdysvalloissa.
L-kirjaimen muotoinen Ligo-havaintolaite tarkkailee painovoima-aaltoja Hanfordissa Yhdysvalloissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!