Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katala punamädättäjä rappeuttaa mukulat

Kun mädätys suoritetaan huolella, kokonaiset kansat luhistuvat.

Tiede
 
Tony Cunningham / Alamy
Phytophthora -munasienet aiheuttavat punamätää ja perunaruttoa.
Phytophthora -munasienet aiheuttavat punamätää ja perunaruttoa. Kuva: Tony Cunningham / Alamy

Eräs kansanosa viljelee ahkerasti käsitettä punamädättäjä. Se ilmeisesti kuulostaa vähemmän harhaiselta kuin puhe yhteiskunnan moraalista selkärankaa rappeuttavista kommunisteista.

Aito punamädättäjä on kieltämättä viheliäinen. Se valitsee uhrikseen yhteiskunnan tärkeimmän ja herkimmän komponentin, nuoren viljelysperunan.

Perunan mukula imee isänmaasta ravintoa kantaakseen jonain päivänä harteillaan koko kansan tulevaisuuden. Euroopan teollisia imperiumeja ei olisi ruokittu ilman Andeilta 1500-luvulla tuotua perunaa.

Tervettä valkoista mukulaa vaanii kuitenkin munasieni. Ei sukupuolitauti, vaan mikroskooppinen Phytophthora infestans -eliö. Tuttavallisemmin perunarutto.

Tämä kurja, mutta harvinaisen menestynyt muinainen elämänmuoto levittää itiöitään ja voi mädättää koko sadon. Munasieniin kuuluvat myös perunaruton lähisukulaiset rapurutto ja Phytophthora erythroseptica eli punamätä.

Munasienet eivät nimestään huolimatta ole varsinaisesti sieniä, mutteivät eläimiä tai kasvejakaan. Ne luetaan nykyään sukasiimaisten kehityslinjaan, johon kuuluvat esimerkiksi ruskolevät.

Kun mädätys suoritetaan huolella, kokonaiset kansat luhistuvat. Näin kävi 1845–1852 Irlannissa, jossa perunaruton aiheuttama nälänhätä tappoi miljoona ihmistä ja ajoi kaksi miljoonaa siirtolaisiksi.

Oikaisu 17.2. klo 13.55: Perunan punamätää aiheuttaa P. erythroseptica, ei P. fragariae.

Tony Cunningham / Alamy
Phytophthora -munasienet aiheuttavat punamätää ja perunaruttoa.
Phytophthora -munasienet aiheuttavat punamätää ja perunaruttoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!