Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitona ruokaa ja psykoterapiaa

Tiede
 

Suomessa pyritään ensiksi pysäyttämään mieletön laihduttaminen yksinkertaisesti ruokkimalla anoreksiapotilasta.

Sen jälkeen anorektikko yritetään psykoterapialla houkutella ulos oman käyttäytymisensä vankilasta. Hän on jumiutunut kalorien laskemiseen ja rankkaan liikkumiseen eikä pysty omin voimin pysäyttämään syöksykierrettä.

”Syvään anoreksiaan liittyy kognitiivinen jäykkyys. Potilaan on vaikea hahmottaa maailmaa sellaisena kuin se on. Hän junnaa rutiineissaan”, sanoo apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta.

Perheterapia auttaa nuoria anorektikkoja, mutta aikuisia on perinteisesti hoidettu ilman perheenjäsenten tukea.

Professori Cynthia Bulik on Karoliinisessa sairaalassa ottanut työhön mukaan potilaan puolison tai muun läheisen. Pariterapia vaikuttaa lupaavalta menetelmältä, ja se on vähentänyt hoidon keskeyttämisiä.

Jos anoreksia kestää pitkään, siihen liittyy merkittävä kuolemanriski, suurempi kuin mihinkään muuhun psyykkiseen sairauteen.

Kuoleman todennäköisyys on laihuushäiriön kiusaamilla noin kuusinkertainen muihin samanikäisiin verrattuna. Heille erityisiä kuolinsyitä on kolmenlaisia: nälkiintymisen seuraukset, kuten sydämen pysähtyminen, tulehdussairaudet ja itsemurhat.

Anorektikot voivat sinnitellä hengissä pitkään, vaikka eivät söisi juuri mitään. Heidän suolistonsa mikrobisto sopeutuu jollakin tavoin nälkiintymiseen, Bulik epäilee. Tätäkin hän tutkii Karoliinisessa instituutissa, mutta työ on aivan alussa.

Noin seitsemän kymmenestä anorektikosta paranee pysyvästi. He elävät normaalia elämää, ja noin puolet saa lapsia.

Hyvällä hoidolla voidaan vähentää myös kaikkein sairaimpien kuolleisuutta. Ruotsissa on saatu tästä alustavaa näyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!