Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alzheimerin taudin ennalta­ehkäisy voi olla tulevaisuudessa mahdollista: tutkijat onnistuivat torjumaan taudin puhkeamisen sukkulamadoissa

Kokeissa käytettiin muun muassa syöpälääke beksaroteenia, joka on aiemmin osoittautunut tehottomaksi jo puhjenneen Alzheimerin taudin hoidossa.

Tiede
 
Wikimedia Commons
Tutkimusryhmä teki kokeita sukkulamadoilla, joiden geenejä oli muunneltu niin, että madoille kehittyy vähitellen Alzheimerin taudin kaltaisia oireita.
Tutkimusryhmä teki kokeita sukkulamadoilla, joiden geenejä oli muunneltu niin, että madoille kehittyy vähitellen Alzheimerin taudin kaltaisia oireita. Kuva: Wikimedia Commons

Dementiaa aiheuttavaan Alzheimerin tautiin ei ole vieläkään näköpiirissä parantavaa lääkettä, mutta uudet lääketieteelliset havainnot antavat toivoa ennaltaehkäisyn mahdollisuudesta.

Tieteellinen aikakausjulkaisu Science Advances kertoo Cambridgen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa on kyetty torjumaan Alzheimerin tautiin liittyvää solujen tuhoutumista.

Yliopiston tutkijat käyttivät kokeissaan sukkulamatoja, joiden geenejä oli muunneltu niin, että madoille kehittyy vähitellen Alzheimerin taudin kaltaisia oireita. Eri kehitysvaiheessa oleviin sukkulamatoihin testattiin muun muassa syöpälääke beksaroteenia.

Kun oireet olivat jo pitkällä, beksaroteenilla ei ollut minkäänlaista vaikutusta. Se osoittautui kuitenkin tehokkaaksi madoilla, joiden oireet eivät olleet vielä alkaneet.

Beksaroteenia on aiemmin kokeiltu Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten hoitoon, mutta sillä ei ole ollut vaikutusta taudin edettyä pitkälle.

Tutkijat suhtautuvatkin toiveikkaasti siihen, että ihmisiä voitaisiin tulevaisuudessa suojata Alzheimerin taudilta ennakkoon.

Tutkimusryhmään kuuluva Michele Vendruscolo kertoi The Guardian -lehden mukaan, että hoitomuodot voisivat olla samantyyppisiä kuin statiinien käyttö sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn: lääkkeitä annettaisiin riskiryhmään kuuluville ihmisille varhaisessa vaiheessa, ehkä noin vuosikymmen tai kaksi ennen mahdollisia oireita.

Tutkijat ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että ennen hoitokeinon käyttöönottoa tarvitaan joka tapauksessa turvallisuussyistä laajoja kokeita. Niitä voitaisiin tehdä hiirillä tai ihmisaivoja jäljittelevillä solujoukoilla, joiden geenejä on muunneltu Alzheimer-kokeisiin sopiviksi.

The Guardianin haastattelema Michiganin yliopiston professori Kenneth Langa suhtautuu epäilevästi siihen, että Cambridgen yliopiston tutkimustuloksista olisi hyötyä lähitulevaisuudessa. Hänen mukaansa tutkimuksessa on tarkasteltu vain alkuvaiheita oletetussa kehityskulussa, joka voisi johtaa Alzheimerin tautiin.

”Nähdäkseni tämä vaikuttaa vasta ensi askeleelta todella pitkällä matkalla.”

Myös hyväntekeväisyysjärjestö Alzheimer’s Societyn johtaja Doug Brown arvioi, että tutkimuksessa ollaan vasta alussa.

”Beksaroteeni aiheuttaa imusolmukesyövän hoidossa useita sivuvaikutuksia, kuten ihosairauksia, päänsärkyä ja pahoinvointia. Meidän on oltava varmoja, että sitä on turvallista käyttää Alzheimerin taudin hoitoon, Brown sanoi Britannian yleisradiolle BBC:lle.

Hän pitää kuitenkin tuloksia rohkaisevina. ”Dementian hoitoon ei ole onnistuttu kehittämään uusia lääkkeitä yli kymmeneen vuoteen, joten toisiin sairauksiin tehoavien lääkkeiden käyttö uuteen tarkoitukseen voisi tarjota oikopolun uusiin dementiahoitoihin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!