Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljanjyvistä löytynyt uusi bakteeri voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä

Tiede
 
Juha-Pekka Laakio
Bakteeri löytyi kuivana säilötyistä ohranjyvistä.
Bakteeri löytyi kuivana säilötyistä ohranjyvistä. Kuva: Juha-Pekka Laakio

Uusi ruokamyrkytyksiä todennäköisesti aiheuttava bakteerimyrkky on löytynyt. Sitä tuottava bakteeri pystyy lisääntymään ja tehtailemaan penilidi-nimistä myrkkyään jopa jääkaappilämpötilassa plus viidessä asteessa. Myrkky kestää keittämistäkin.

Paenibacillus tundrae -bakteereja ja penilidiä löytyi ohranjyvänäytteistä, joita Helsingin yliopiston tutkija Stiina Rasimus-Sahari analysoi osana väitöstutkimustaan.

”Penilidi on yhdiste, joka vaurioittaa nisäkässoluja ja erityisesti solujen mitokondrioita. Mitokondrioiden normaali toiminta ja erityisesti niiden energiantuotanto häiriintyy, mikä johtaa ongelmiin soluille”, selittää Rasimus-Sahari.

Penilidi muistuttaa toiminnaltaan ja rakenteeltaan ennestään tunnettua myrkkyä kereulidia, joka aiheuttaa voimakkaan oksennustaudin. Kereulidi on johtanut maailmalla jopa kuolemantapauksiin.

”Penilidistä ei ole tiedossa ruokamyrkytystapauksia. Mutta koska se muistuttaa kereulidia, sekin oletettavasti aiheuttaa oksennusreaktion”, Rasimus-Sahari arvioi.

On mahdollista, että vasta löydetty myrkky on jo aiheuttanutkin sairastumisia. Ruokamyrkystysepidemioista jopa 40–60 prosenttia jää selvittämättä, koska niiden aiheuttajaa ei löydetä.

Rasimus-Sahari ei osaa arvioida, kuinka yleinen myrkkybakteeri on. Paenibacillus-suvun bakteereja tiedetään esiintyvän runsaasti etenkin maaperässä. Jotkin niistä aiheuttavat tauteja mehiläisille, mutta ihmisille niitä on pidetty tähän asti vaarattomina.

”Nyt herää kysymys, voisko Paenibacillus-bakteerien joukossa olla muitakin, joista voisi olla haittaa, ja onko tällainen myrkyntuotto niiden keskuudessa yleistä.”

Bakteerimyrkky löytyi kotimaisista, kuivana varastoiduista ohranjyvistä. Näytteet olivat peräisin Eviralta, ja niissä epäiltiin olevan jotakin myrkyllistä. Yleensä viljoista etsitään homemyrkkyjä, mutta tällä kertaa löytyi muuta.

”Koska Paenibacillukset ovat yleisiä maaperässä, on luontevaa, että niitä on maataloustuotteissa. Aiemmin suvun bakteereja on löytynyt vihannes- ja maitotuotteista, jotka ovat vähän prosessoituja. Etelä-Euroopassa niitä on raportoitu löytyneen erilaisista vihannespyreistä”, Rasimus-Sahari kertoo.

Toisin kuin kereulidimyrkkyä muodostava bakteeri, penilidin tuottaja pystyy elämään jääkaappilämpötilassa. Siksi sen löytyminen on muistutus siitä, että pelkkä kylmäketju ei takaa elintarviketurvallisuutta.

”Vaaranhallintaa ja riskiarviointia pitää jatkuvasti päivittää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!