Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satelliittipaikannus tarkentuu metreistä sentteihin

Tiede
 
UC Riverside
Lähivuosina tavallisenkin navigointilaitteen paikannus tarkentuu.
Lähivuosina tavallisenkin navigointilaitteen paikannus tarkentuu. Kuva: UC Riverside

Gps-paikannus tarkentuu merkittävästi, ilman sen parempia laitteita kuin meillä jo nyt on älypuhelimissa ja autojen navigointilaitteissa.

Radiosignaalien tutkijat kehittivät Kalifornian yliopistossa Riversidessa aiempaa tehokkaamman tavan laskea tietoja, joita satelliittipaikannus eli gps-järjestelmä tarjoaa.

Käytännössä tarkkuus paranee tutkijoiden mukaan metreistä sentteihin. Se auttaa esimerkiksi itsestään ajavien ajoneuvojen kehittelyssä. Myös ilmailun ja vesiliikenteen navigointi tarkentuu. Ennen pitkää täsmentynevät myös matkapuhelimien sijaintitiedot.

Sähkö- ja tietotekniikan professori Jay Farrell muotoili ryhmänsä kanssa uudelleen joukon yhtälöitä, joita käytetään, kun määritetään gps-laitteen paikkaa maan päällä tai ilmassa. Tähän saakka sentintarkka paikan laskeminen on ollut hyvin kallista. Farrellin ryhmän laskelmilla tieto saadaan vähemmillä laskutoimituksilla.

Menetelmä julkaistiin äskettäin tietotekniikan alan IEEE Transactions on Control Systems Technology -lehdessä.

GPS-järjestelmä valmistui Yhdysvaltain sotilaskäyttöön 1973. Siviilien gps avautui vuonna 2000. Järjestelmässä on ainakin 24 satelliittia. Ne antavat paikantimelle koordinaatit sen perusteella, paljonko laitteesta kestää saada yhteys vähintään neljän satelliitin radiosignaaliin.

Koska mittauksessa on aina virheitä, jää tarkkuudeksi siviilielämässä noin kymmenen metriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!