Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tärpit revontulien metsästäjälle – näin näet varmimmin taivaallisen ilotulituksen

Tilastot, säätiedot ja avaruussääennusteet auttavat löytämään oikean katselupaikan ja -ajan.

Tiede
 
Mikko Suominen
Science Photo Library
Magneettikenttä suojaa Maata aurinkotuulelta. Sen hiukkasia pääsee ilmakehään napojen tienoilla.
Magneettikenttä suojaa Maata aurinkotuulelta. Sen hiukkasia pääsee ilmakehään napojen tienoilla. Kuva: Science Photo Library

Jos tahdot kovasti nähdä revontulet

 Matkusta Suomen pohjoisimpaan Lappiin.

 Viivy vähintään neljä yötä.

 Seuraa säätietoja ja hakeudu iltaisin pilvettömälle alueelle.

 Katsahda taivaalle viiden minuutin välein.

 Otollisin kellonaika revontulille on klo 22–24.

Jos haluaa nähdä taivaallisen ilotulituksen talvilomalla, kannattaa valita kohde huolellisesti. Tärkeitä tietoja on kaksi: missä esiintyy tilastollisesti eniten revontulia ja missä taivas on todennäköisimmin selkeä.

Ilmiö syntyy, kun Auringosta purkautuvat varatut hiukkaset kohtaavat Maan magneettikentän, kiertyvät sen mukana kohti napa-alueita ja osuvat yläilmakehän molekyyleihin.

Magneettisen navan ylle muodostuu revontuliovaali eli rengasmainen alue, jonka yllä valo loimuaa. Renkaan koko vaihtelee sen mukaan, mikä on Maan magneettikentän tila.

Auringon rajujen hiukkaspurkausten aiheuttama geomagneettinen myrsky laajentaa ovaalia. Silloin revontulia näkyy myös tavallista etelämmässä.

Suomessa pohjoisin Lappi on ylivoimaisesti paras revontulien havainnointialue. Käsivarressa niitä havaitaan hieman useammin kuin suomineidon päälaella.

Kaikkein paras revontulien esiintymisalue maapallolla on vielä viitisensataa kilometriä käsivarresta pohjois-luoteeseen.

Vuodenajalla ei ole merkitystä muuten kuin hämärän ajan keston puolesta. Kauden ensimmäiset revontulet näkyvät Lapissa elokuun lopussa, viimeiset huhtikuun alussa.

Kellonaika sen sijaan ratkaisee paljon. Havaintoja on eniten iltakymmenen ja puolen yön välisenä aikana.

Tämä johtuu siitä, että revontulet ovat yleensä voimakkaimmat vastakkaisella puolella ovaalia kuin missä Aurinko on.

Tieteellisiä tilastoja näkyvyydestä löytyy Ilmatieteen laitokselta, jonka kamera-asemat kuvaavat revontulia Lapin alueella Sodankylässä, Muoniossa, Ivalossa, Utsjoen Kevolla ja Kilpisjärvellä.

”Kamera-asemista Kilpisjärvi havaitsee revontulia kaikista eniten”, raportoi avaruussääpalvelua ylläpitävä Tiera Laitinen Ilmatieteen laitoksesta.

Kun taivas on kirkas, revontulia havaitaan siellä keskimäärin kolmena yönä neljästä, Utsjoen Kevolla noin kahtena yönä kolmesta.

Helsingin seuduilla revontuliyö on tilastollisesti vain kerran kuukaudessa.

Jorma Luhta / Nature PL
Otollisimmilla alueilla magneettikenttä, sää ja pimeys suosivat revontulten näkemistä.
Otollisimmilla alueilla magneettikenttä, sää ja pimeys suosivat revontulten näkemistä.

”Tilastoon otetaan ainoastaan sellaiset yöt, joina sään puolesta voisi nähdä revontulia”, Laitinen sanoo.

Suomen Lapissa on keskimäärin kaksi selkeää iltaa viikossa.

Revontuliyrittäjä Tony Bateman sanoo kokemuksensa perusteella, että ilmatieteen laitoksen tilastosta huolimatta Utsjoen itäisin osa lähellä Karigasniemeä on kaikkein suotuisinta aluetta revontulien näkemiseen. Seutu on Suomen kylmintä ja usein selkeää.

Juuri pilvet ovat kovin haaste alan yrittäjälle. Viime talvena Batemanin yritys Aurora Service Tours ajoi turistiryhmien kanssa 30 000 kilometriä ympäri Lappia, joskus myös Norjan rannikolle. Suomen Lappi on kuitenkin yleensä parempi paikka.

”Norjassa rannikolla on paljon enemmän pilviä, vaikka siellä on ehkä paremmat maisemat ja jyrkemmät tunturit.”

Bateman suosittelee vierailua, jonka aikana on mahdollisuus revontulten katseluun neljänä yönä.

”Silloin todennäköisyys on sen puolella, että niitä myös näkyy.”

Revontulet houkuttelevat vuosi vuodelta enemmän turisteja. Tätä kiinnostusta Suomen kannattaisi Batemanin mielestä hyödyntää enemmän.

”Suomi on kaukana Norjan perässä mitä tulee revontuliturismiin. Norjassa tunnetaan revontulten arvo paremmin matkailuvalttina”, hän sanoo.

Taivaan loimujen metsästäjät seuraavat myös revontuliennusteita. Mikäli Auringosta havaitaan suuri hiukkaspurkaus, revontulia aiheuttavaa geomagneettista myrskyä tiedetään odottaa muutaman vuorokauden viiveellä.

Maan ja Auringon väliseen Lagrangen pisteeseen sijoitetut luotaimet antavat siitä hälytyksen korkeintaan tunnin varoitusajalla.

Reaaliaikaista tietoa antavat maanpinnalle sijoitetut magnetometrit, jotka rekisteröivät häiriöitä Maan magneettikentässä. Mitä nopeampia muutoksia tapahtuu, sen suurempi todennäköisyys on revontulten esiintymiselle.

Ennustamisen mahdollisuudet ovat erilaiset Etelä-Suomessa ja Lapissa. Revontulten näkymiseen etelässä tarvitaan yleensä suuri purkaus Auringosta, ja sen saapumisesta voidaan saada ennakkovaroitus.

Pohjois-Lapissa taas pienempikin aktivoituminen riittää laukaisemaan ennustamattoman revontulinäytelmän. Tämän vuoksi Lapissa kannattaa katsahtaa taivaalle viiden minuutin välein.

Intensiiviset revontulet kestävät yleensä vain 5–15 minuuttia kerrallaan, mutta huippuja voi esiintyä useita samana iltana.

Sääennusteita voi sen sijaan tarkastella jo päivällä ja siirtyä illaksi pilvettömälle alueelle.

Revontuliennusteita tarjoavat muun muassa Aurora-service ja Ilmatieteen laitos. Ilmatieteen laitokselta löytyy myös revontuliennusteet Etelä-Suomeen.

Antero Isola
Revontulet Tenon yllä Karigasniemessä.
Revontulet Tenon yllä Karigasniemessä.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!