Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulostettuihin kudoksiin kasvoi verisuonisto

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Wake Forest Institute for Regenerative Medicine
Tulostettuun korvaan kasvoi verisuonet, kun se istutettiin hiireen.
Tulostettuun korvaan kasvoi verisuonet, kun se istutettiin hiireen. Kuva: Wake Forest Institute for Regenerative Medicine

Ihmisen varaosien valmistus edistyi aimo loikan, kun yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat tulostamaan kehonosia, jotka pysyvät elossa eläimissä.

Tutkijat valmistivat 3d-printterillä luuta, rustoa ja lihasta. Kun osat siirrettiin eläimiin, niihin kasvoi verisuonisto.

Printtereillä on aiemminkin kerrostettu soluista siirteitä, mutta ne ovat olleet liian hauraita kestämään kirurgisia toimenpiteitä. Niistä on myös puuttunut verenkierto.

Anthony Atala Wake Forest Baptist –yliopistosta kollegoineen keksi vahvistaa printtisolukoita biohajoavilla polymeereillä. Ne pitävät kudosta koossa ja ohjaavat solukerrosten rakentumista haluttuun muotoon.

Tutkijat lisäsivät printteihin myös suonia muistuttavia mikrokanavia. Ne huolehtivat hapen ja ravinnon perillemenosta, kunnes kudoksiin ehti kehittyä oma verisuonisto.

Atalan menetelmällä on tuotettu jo noin nelisenttisiä vauvakorvia. Kun korvat istutettiin hiirimalleihin, niihin kasvoi rustoa ja suonia.

Tutkijat kokeilivat myös tulostetun lihaskudoksen siirtämistä rottiin. Kahdessa viikossa kudokseen syntyi verisuonisto, ja siinä näkyi merkkejä myös hermotuksesta.

Ihmisen kantasoluista Atala onnistui printtaamaan leukaluun osia. Käyttökelpoisuutta tutkittiin siirtämällä niitä rottiin. Viiden kuukauden kuluttua kappaleet olivat muodostaneet luukudoksen, jota ruokki verisuonisto. Tutkimuksen julkaisi Nature Biotechnology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!