Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulostettuihin ihmisen kehonosiin kasvoi verisuonisto

Toive biologisten varaosien valmistamisesta ihmiselle edistyi aimo loikan.

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
Näin tulostetaan ihmiskudosta
Näin tulostetaan ihmiskudosta
Tältä näyttää 3d-bioprinttaus ja sen tulokset. Kuva: Reuters, toimittaja: Heidi Lämsä

Yhdysvaltalaiset tutkijat valmistivat 3d-bioprintterillä luuta, rustoa ja lihasta. Kun osat siirrettiin eläinmalleihin, niihin kasvoi verisuonisto.

Toive biologisten varaosien valmistamisesta ihmiselle edistyi aimo loikan, kun yhdysvaltalaistutkijat onnistuivat printtaamaan kehonosia, jotka pysyvät elävinä eläimissä.

3d-bioprinttereillä on aiemminkin kerrostettu soluista siirteitä, mutta tuotokset ovat olleet liian hauraita, jotta ne kestäisivät kirurgisia toimenpiteitä. Niistä on myös puuttunut verenkierto.

Nyt Anthony Atala Wake Forest Baptist -yliopistosta kollegoineen keksi vahvistaa printtisolukoita biohajoavilla polymeereillä. Ne pitävät kudosta koossa ja ohjaavat solukerrosten rakentumista haluttuun muotoon.

Tutkijat lisäsivät printteihin myös suonia muistuttavia mikrokanavia. Ne huolehtivat hapen ja ravinnon perillemenosta, kunnes kudoksiin ehtii kehittyä oma verisuonisto.

Atalan menetelmällä on tuotettu jo noin nelisenttisiä pikkukorvia. Kun korvat istutettiin hiirimalleihin, niihin kasvoi rustoa ja suonia.

Tutkijat kokeilivat siirtää myös printattua lihaskudosta rottiin. Kahdessa viikossa kudokseen syntyi verisuonisto ja siinä näkyi merkkejä myös hermotuksesta.

Ihmisen kantasoluista Atala onnistui printtaamaan ja kasvattamaan leukaluun osia. Ne olivat tarpeeksi suuria, jotta niitä voisi käyttää kasvosiirteinä.

Tulostettujen luupalojen käyttökelpoisuutta tutkittiin siirtämällä niitä rottiin. Viiden kuukauden kuluttua bioprintatut kappaleet olivat muodostaneet luukudoksen, jota ruokki verisuonisto.

Vastaisuudessa Atala työtovereineen yrittää valmistaa kudosrakenteita potilaasta otetuista soluista. Ryhmän kehittämä bioprinttausmenetelmä pystyy tulostamaan puuttuvaa kudosta suoraan potilaan magneettikuvista.

Tutkimuksen julkaisi Nature Biotechnology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!