Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Pääsiäissaarelaiset eivät sotineetkaan itseään tuhoon

Tiede
 
Reuters
Moai-patsaita Anakenan rannalla Pääsiäissaarella.
Moai-patsaita Anakenan rannalla Pääsiäissaarella. Kuva: Reuters

Pääsiäissaari eli Rapa Nuin saari tunnetaan jättiläismäisistä, päätä esittävistä moai-kiviveistoksistaan. Tavallisen käsityksen mukaan veistokset rakentanut sivilisaatio olisi romahtanut sisällissotiin kauan ennen kuin ensimmäiset eurooppalaiset purjehtivat saarelle 1700-luvulla.

Teoria on myös kiistetty. Uusi, saarelta löytyneiden tarvekalujen analyysi vie osaltaan pohjaa käsitykseltä, että sikäläinen sivilisaatio olisi tuhoutunut sodissa.

Perinteisen tarinan mukaan Pääsiäissaaren muinaisilta asukkailta heikkeni ensin metsien ja riistan häviön takia elämisen edellytykset, minkä jälkeen he olisivat aloittaneet tuhoisan sisällissodan. Esimerkiksi maailmankuulu kulttuurien tutkija Jared Diamond on kannattanut tämän kaltaista käsitystä.

Sotateorian tueksi on esitetty yhtenä todisteena laavalasista tehtyjä kolmikulmaisia pieniä esineitä, joita on löytynyt runsaasti saaren rannoilta. Esineitä kutsutaan mata’aiksi, ja niitä on pidetty aseina.

Antropologian professori Carl Lipo Binghamtonin yliopistosta on päätynyt ryhmineen toiseen tulokseen. He analysoivat mata’a-esineiden muotoja, vertasivat niitä muihin perinteisiin aseisiin eri puolilta maailmaa ja totesivat, että ne olisivat toimineet huonosti aseina.

Kautta maailman aseita on Lipon mukaan suunniteltu erityisen huolellisesti, sillä jos ase täyttää tehtävänsä kehnosti, se on käyttäjälleen hengenvaarallinen. Mata’ait eivät olisi kelvanneet luotettaviksi aseiksi taisteluihin, vaikka niillä haavan saisikin aikaan.

Mata’a-esineet olivat arkeologin mukaan tavallisia tarvekaluja, mihin viittaa se, että niitä löytyy joka puolelta saarta. Niitä käytettiin mahdollisesti tatuointien tekoon tai kasvien käsittelyyn.

”Ihmisten käsitys, että saarella tapahtui katastrofi ja romahdus, ei yksinkertaisesti pidä paikkansa esihistorian osalta. Väestö menestyi ja eli kestävästi saarella aina eurooppalaisten tuloon asti”, Lipo sanoo yliopistonsa tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi Antiquity.

Carl Lipo, Binghamton University
Erilaisia mata’a-teriä.
Erilaisia mata’a-teriä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!