Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tykkylumi lumoaa ja tuhoaa – tulevaisuudessa tykkyä saattaa muodostua entistä useammin

Kynttiläkuusten tyvelle liimautuu tukeva kartio. Männyt mätkähtävät taakan painosta poikki.

Arja Kivipelto HS

”Lumi on laupias”, runoili Aaro Hellakoski. Kirjailija-maantieteilijä ei taatusti tarkoittanut tykkylunta. Se luo satumaisia maisemia, mutta ne saattavat myöhemmin olla kuin tykistökeskityksen jäljiltä.

Puita kuorruttava tykky koostuu lumesta, huurteesta ja jäästä. Sitä kertyy, kun sulan meren päältä siirtyy kosteaa ilmaa sisämaahan.

Maaston kohotessa ilmamassa nousee ylöspäin ja alijäähtyy. Se tarttuu kiinni ja jäätyy, jos törmää kohteisiin. Tällä tavoin jäätä syntyy nopeasti erittäin paljon. Juuri jää on tykyn raskain osa, ja painollaan tykky murskaa puita.

Jaakko Alatalo
Tykkymöykky Levillä helmikuussa 2010.
Tykkymöykky Levillä helmikuussa 2010.

Taakka voi olla hirmuinen.

”20-metrisellä puulla saattaa olla 3 400 kilon kuorma oksillaan. Keskimäärin tykky painaa sata kiloa puun pituusmetriä kohti”, kertoo erikoistutkija Risto Jalkanen Luonnonvarakeskuksesta.

Hän oli mittamassa puiden kantamaa tykkylunta keväällä 1994. Tutkijat kaatoivat pressun päälle kymmenkunta eri korkeuksilla kasvavaa puuta. He lapioivat irronneen lumen 80 litran saaveihin ja punnitsivat ne. Lisäksi he mittasivat oksat, joihin jäi jäätä ja katsoivat, paljonko vettä niistä suli.

Joskus tykky vain valahtaa puiden harteilta alas. Näin voi käydä useastikin saman talven aikana.

Toisinaan se katkoo puita ja oksia kuin tulitikkuja. Puut voivat myös kaatua, jos sattuu puhureita tai maa on sula. Esimerkiksi vuonna 1994 Länsi-Lapissa jouduttiin korjaamaan metsätuhoja arviolta 16 000 hehtaarilla.

Pohjoisen hoikat kuuset sietävät jäätä paremmin kuin männyt. Lumi liimaa kynttiläkuusten alaosien pitkät oksat tukevaksi kartioksi, joka kestää painoa. Jos tuuli heiluttaa turpeaksi lumettunutta kuusta, se katkeaa ylhäältä ja kasvattaa pikkuhiljaa uuden latvan.

Jään raskauttama mänty taas katkeaa yleensä vihreän osansa alapuolelta, eikä siihen jää mitään, mistä se voisi enää kasvaa.

Viime talvi oli Keski-Lapissa poikkeuksellinen. Vanhaa ja nuorta metsää tuhoutui laajalla alueella, jossa satoi alijäähtynyttä vettä.

”Sitä voi tulla jopa 20 asteen pakkasessa, ja kun se kohtaa puun, paino kasvaa äkkiä”, Jalkanen selittää.

Talvina 2010 ja 2011 kertyi runsaasti tykkyä Etelä-Suomessa kaikille korkeille alueille. Silloin oli pitkiä pakkasjaksoja, mutta Suomenlahti ja Selkämeri pysyivät avoimina ja hönkivät kosteaa ilmaa. Oulussa ja Lapissa tykkyä ei ollut, koska jää peitti Perämerta.

Tulevaisuudessa tykkyä saattaa muodostua entistä useammin, jos ilmastonmuutos pitää meret sulana aiempaa pitempään, Jalkanen arvelee.

Remo Savisaar / Alamy
Riisitunturi on kuuluisa komeasta tykkylumestaan. Auringonlaskun aikaan maisema on satumainen.
Riisitunturi on kuuluisa komeasta tykkylumestaan. Auringonlaskun aikaan maisema on satumainen.

Jalkanen on työn puolesta seurannut tykkytuhoja vuodesta 1980. Silti hän menee ihailemaan lumen leivittämiä metsiä aina kun pystyy.

Kerran hän auttoi myös ranskalaista säveltäjää Samuel Berthodia, joka halusi tykkymetsän videoteokseensa.

”Vein hänet Kivalon vaara-alueelle 50 kilometriä Rovaniemeltä itään. Metsäautotie oli aurattu, ja pääsimme 300 metrin korkeuteen. Berthod soitti klarinettia 20 asteen pakkasessa ja huokasi, että muuttaa tänne ikuisiksi ajoiksi.”

Ihmeellisiä valkoisia maisemia löytää varmimmin vaaroilta, jotka sijaitsevat Ylitorniolta Posion ja Pudasjärven kautta Kainuuseen kulkevalla kaarella.

Näillä alueilla tykky on jokavuotinen ilmiö, vaikka sen määrä vaihteleekin eri talvina. Paras aika on tammikuusta maaliskuun alkuun.

Kaisa Sirén
Lumi kuorrutti kuusia Sodankylän Poksaselällä joulukuussa 2014.
Lumi kuorrutti kuusia Sodankylän Poksaselällä joulukuussa 2014.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!