Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meripihkasta löytyi perunan ja pippurin muinainen sukulainen

Tiede
 
George Poinar
Meripihkasta löytyi muinainen myrkkykasvi.
Meripihkasta löytyi muinainen myrkkykasvi. Kuva: George Poinar

Kaksi jopa 20–30 miljoonaa vuotta vanhaa kukkafossiilia on löytynyt Dominikaanisesta tasavallasta. Ne kukkivat nähtävästi myrkyllisinä, uskovat kasvitieteilijät.

Hyönteistieteilijä George Poinar löysi vuonna 1986 Dominikaanisesta tasavallasta joukon kiintoisia meripihkan paloja. Niiden sisään kuolleissa muinaisissa hyönteisissä riitti hänelle tutkittavaa vuosikymmeniksi.

Kului liki 30 vuotta ennen kuin Poinar ehti keskittyä kahteen aivan tiettyyn kappaleeseen. Niiden sisällä ei ollutkaan eläimiä, vaan kaksi harvinaisen hyvin säilynyttä kukkaa.

”Aivan kuin ne olisivat juuri pudonneet puusta”, Poinar kuvailee. ”Ajattelin, että ne voivat olla Strychnos-suvun kasveja.”

Meripihkassa kokonaisina säilyneet kukat ovat harvinaisia. Usein kukkasista on jäljellä vain hede siellä, terälehti täällä.

Kasvitieteen professori Lena Struwe Rutgersin yliopistossa Yhdysvalloissa sai Poinarilta fossiilit ja tutki niitä.

Kukkien täydellisesti säilynyt muoto auttoi vahvistamaan Poinarin epäilykset. Kyseessä oli tieteelle uusi Strychnos. Laji nimettiin meripihkaan viittaavalla nimellä Strychnos electri.

Strychnos electristä tuli samalla vanhin tunnettu asteridi-kasviryhmän edustaja. Asterideista kehittyivät monet meille tärkeät kasvit aina perunasta tupakkaan, kahviin ja petunioihin.

Strychnosit tosin ovat vähän rajumpaa sukua kuin pippureiksi ja tomaateiksi kehittyneet ryhmän jäsenet. Lähes kaikki suvun noin 200 lajia ovat nimittäin tavalla tai toisella myrkyllisiä.

Myrkyllisyys on ehkä kehittynyt puolustuskeinoksi kasvinsyöjiä vastaan. Myrkkyjen hyödyntämistä lääketieteessä tutkitaan parhaillaan.

Strychnosin nykyiset edustajat ovat tuttuja Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen myrkkynuolista. He käyttävät niissä kurare-kasvimyrkkyä ja strykniiniä, jota käytetään myös rotanmyrkkynä.

Myrkyt ovat innoittaneet myös taitelijoita. Kurare kytkeytyy Sherlock Holmesin juonikuvioihin ja strykiini kauhuromaaniin ja elokuvaan Psyko.

Strychnos electrin löytö viittaa siihen, että samaan aikaan trooppisissa metsissä, nykyisen Dominikaanisen tasavallan seudulla, saattoi kehittyä myös moni muu sille läheinen kasvisuku. Ne kukkaset eivät ole vielä osuneet tutkijoiden silmiin.

”Uuden lajin löytyminen 30 vuotta vanhasta kokoelmasta kertoo, että luonnonhistoriallisissa kokoelmissa on vielä paljon löytämättömiä lajeja. Meillä on liian vähän eliöiden luokittelun asiantuntijoita seulomaan niitä”, Struwe toteaa.

Löytöä kuvaavan tutkimuksen julkaisi Nature Plants.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!