Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karhukainen heräsi 30 vuoden talviunesta

Tiede
 
Acutuncus antarcticus -karhukainen virkosi jäästä.
Acutuncus antarcticus -karhukainen virkosi jäästä.

Jotkut ihmiset haaveilevat itsensä pakastamisesta kuoleman jälkeen ja heräämisestä henkiin tulevaisuudessa. Eräille tämä on jo mahdollista.

Vain 0,2 millin mittainen Acutuncus antarcticus -karhukainen oli jäässä 30 vuotta ja heräsi sitten eloon tutkijoiden silmien alla.

Karhukainen oli peräisin jäisestä sammalnäytteestä, joka oli otettu talteen lokakuussa 1983 Etelämantereelta. Toukokuussa 2014 sammal sulatettiin ja kasteltiin.

Näytteestä otettiin kaksi yksilöä ja yksi muna, jotka pantiin kasvamaan ravintoalustalle. Toinen täysikasvuisista karhukaisista ja munasta kuoriutunut poikanen selviytyivät. Ne onnistuivat jopa lisääntymään.

Herättyään täysikasvuinen karhukainen liikutteli ensimmäisenä päivänä yhtä neljästä raajaparistaan. Varsinainen virkoaminen kesti pitkään. Vasta kahden viikon kuluttua se ryömi ja söi. Sitten se muni 19 munaa, joista 14 kuoriutui.

Ensimmäisen munan kuoriutumiseen meni poikkeuksellisen pitkä aika, 19 päivää. Keskimääräinen aika on alle 10 päivää.

Tutkijat arvelevat, että hidas virkoaminen ja kuoriutuminen kielivät vaurioista, joita eläimeen oli kertynyt 30 vuoden aikana.

Sulatetusta munasta kuoriutunut poikanen ei sitä vastoin näyttänyt vahingoittuneen mitenkään. Se virkosi, kasvoi ja lisääntyi normaalisti.

Karhukaiset kuuluvat eläimiin, jotka pystyvät väliaikaisesti sammuttamaan aineenvaihduntansa jäätyessään tai kuivuessaan. Ilmiötä kutsutaan kryptobioosiksi.

Karhukaiset sulatti eloon japanilaisen NIPR-tutkimuslaitoksen ryhmä. Se julkaisi havaintonsa Cryobiology-lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!