Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Äidinmaito ruokkii kasvuhäiriöiltä suojaavia suolistobakteereja

Tiede
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Terveeltä lapselta siirretyt bakteerit voivat hillitä aliravitsemuksen aiheuttamia haittoja.
Terveeltä lapselta siirretyt bakteerit voivat hillitä aliravitsemuksen aiheuttamia haittoja. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Terveeltä lapselta siirretyt bakteerit voivat hillitä aliravitsemuksen aiheuttamia haittoja, havainnoi kansainvälinen tutkijaryhmä hiirillä.

Aliravitsemuksesta johtuvia kasvuhäiriöitä voidaan estää, kun puututaan lapsen suoliston mikrobikannan kehitykseen, osoittavat kaksi tuoretta tutkimusta. Toisen niistä julkaisi Science ja toisen Cell.

Sciencen tutkimuksessa aliravittujen malawilaislasten suoliston mikrobeja verrattiin normaalisti ruokailleiden ikätovereiden bakteereihin. Suoliston mikrobiyhteisö muuttuu ja kehittyy ihmisen kasvaessa.

Tutkijat huomasivat, että aliravittujen lasten mikrobisto oli jäänyt tässä kehityksessä jälkeen. Aliravitun puolitoistavuotiaan mikrobisto muistutti enemmin puolivuotiaan kuin samanikäisen terven lapsen suolistomikrobeja.

Tutkijat halusivat testata, millainen rooli juuri mikrobiston köyhyydellä oli aliravittujen lasten heikkoon kasvuun. Kummankin lapsiryhmän ulostetta siirrettiin sellaisten hiirten suolistoon, joilla ei ollut lainkaan suolistobakteereja.

Ulosteesta suolistoon levinneet mikrobit muuttivat hiirten kehitystä. Terveiden lasten mikrobeja saaneet hiiret kasvoivat selvästi suuremmaksi kuin aliravittujen lasten bakteereja saaneet.

Kun hiiret päästettiin elämään yhdessä, siirtyi hyvin kasvaneiden hiirten suolistobakteereja hitaammin kasvaneille. Nekin saivat kasvupyrähdyksen.

Tarkemmassa tutkimuksessa selvisi, että kasvuun vaikuttaneet suolistobakteerit olivat Ruminococcus gnavus ja Clostridium symbiosum. Sen sijaan Lactobacillus plantarumin kaksi kantaa onnistuivat jo yksinäänkin korjaamaan heikoksi jäänyttä kasvua.

Cellin julkaisemassa tutkimuksessa puolestaan selvitettiin, miten lapsen kasvuun vaikuttavat äidinmaito ja suolistobakteerit. Siinä havaittiin, että aliravittujen malawilaislasten äitien maidossa oli tavallista vähemmän tiettyjä sialyylihappoa sisältäviä sokereita.

Nämä sokerit saattavat siis olla keskeisiä imeväisten normaalille kasvulle, tutkijat päättelivät.

Testatakseen sialyylihappoa sisältävien sokereiden vaikutusta tutkijat ottivat mallia Sciencen tutkimuksesta. He siirsivät suolistobakteerittomiin hiiriin ja porsaihin aliravittujen lasten suolistomikrobeja. Sitten he syöttivät niille samanlaista ruokaa kuin mitä aliravitut malawilaislapsetkin yleensä saavat: maissia, palkokasveja, kasviksia ja hedelmiä.

Kun eläimet näin oli saatu muistuttamaan aliravittuja lapsia sekä ravinnoltaan että suolistomikrobeiltaan, tutkijat testasivat sialyylihappoa sisältävien sokereiden vaikutusta. Se oli huomattava.

Sokereita nauttineet eläimet saivat lisää painoa ja luumassaa, ja aineenvaihdunta maksassa, lihaksissa ja aivoissa muuttui. Rintamaidosta eristetyt sokerit siis auttoivat hyödyntämään ruuan ravinteita paremmin.

Tutkijat havaitsivat, että yksi tietty suolistobakteeri käytti näitä sokereita ravinnokseen, ja toinen bakteeri puolestaan hyödynsi sokerin pilkkomisesta syntyneitä yhdisteitä omaksi ruuakseen.

Nämä kaksi bakteeria yksinään eivät vielä kyenneet takaamaan normaalia kasvua, vaan ne tarvitsivat ympärilleen kokonaisen bakteerien yhteisön, jotta maidon sokerit tuottivat toivotun tuloksen.

Havaintoa voidaan ehkä hyödyntää äidinmaidonkorvikkeiden kehittelyssä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!