Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pluton kuun Kharonin pinnan alla oli muinoin valtameri

Tiede
 
nasa
Suurennos ja vääräväritys Pluton ison kuun Kharonin kanjoneista. New Horizons -luotain kuvasi Kharonin ensi kertaa läheltä viime heinäkuussa.
Suurennos ja vääräväritys Pluton ison kuun Kharonin kanjoneista. New Horizons -luotain kuvasi Kharonin ensi kertaa läheltä viime heinäkuussa. Kuva: nasa

Nasan New Horizons -luotaimen kuvat viittaavat siihen, että Pluton ison kuun Kharonin pinnan alla oli kauan sitten valtameri. Myöhemmin se jäätyi ja laajeni ylöspäin. Ilmiö aiheutti Kharonin pintaan isoja murtumia, jotka näkyvät sen pinnassa yhä.

New Horizonsin kuvaamaa Kharonin puoliskoa leimaavat isot ​​harjanteet, jyrkänteet, laaksot, repeämät ja kanjonit. Ne saattavat olla jopa 6,5 kilometriä syviä, kertoo Nasan tiedote.

Kharonin uloin pintakerros on enimmäkseen vesijäätä. Se pysyi lämpimänä, kun Kharon oli nuori. Lämpöä pintaan toi radioaktiivisten alkuaineiden hajoaminen ja Kharonin oma sisäinen, kuun ytimen lämpö.

Planeettatutkijat sanovat, että Kharon oli ehkä riittävän lämmin siihen, että vesijää olisi sulanut ja valunut alaspäin. Kun Kharon myöhemmin jäähtyi, tämä valtameri olisi jäätynyt ja laajentunut. Näin käy, kun vesi jäätyy. Se olisi liikuttanut rajusti kuun pintakerroksia, kertoo verkkolehti Science Daily.

Kuvan yläosa näyttää kuun osaa, jonka nimi on epävirallisesti Serenity Chasma. Se on osa valtavaa päiväntasaajan seudun kuilujen ja kanjonien nauhaa.

Kuilu- tai kanjoninauha on itse asiassa koko aurinkokunnan suurimpia, noin 1 800 kilometriä pitkä ja paikoin 7,5 kilometriä syvä. Vertailun vuoksi Yhdysvaltain kuuluisa Suuri kanjoni eli Grand Canyon on 446 kilometriä pitkä ja syvimmillään noin 1,6 kilometriä.

New Horizonsin kuvan alaosa näyttää väreillä korostetut pinnanmuodot samasta kohdasta. Maiseman muoto viittaa siihen, että Kharonin vesi on tällä kohtaa ehkä sulanut ja jäätynyt uudestaan.

Kuvat otettiin New Horizonsin Lorri-kameralla. Pohjoinen on ylhäällä. Suurennetun kuvan tarkkuus on 394 metriä kuvapikseliä kohden. Suurennos kattaa 386 x 175 kilometriä. Se otettiin noin 78 700 kilometrin päässä Kharonista. Tuolloin luotaimella oli vielä noin sata minuuttia matkaa kohtaan, jossa se oli lähimpänä Plutoa eli hieman alle 12 500 kilometrin päässä siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!