Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen jääkautta Etelä-Amerikassa jyräsivät kuplavolkkarin kokoiset vyötiäiset

Muinaisten panssarieläinten sukulaisuus nykylajiin selvisi uudella dna-tekniikalla.

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Peter Schouten
Taiteilijan näkemys tonnin painoisista glyptodonteista.
Taiteilijan näkemys tonnin painoisista glyptodonteista. Kuva: Peter Schouten

Yli 10 000 vuotta sitten Etelä-Amerikan aroilla saattoi maalaiskiaisten ja sapelihammaskissojen lisäksi nähdä tuhatkiloisia, panssarin peittämiä nisäkkäitä, glyptodontteja. Ne olivat suunnilleen kuplavolkkarin kokoa.

Näiden kilpikonnaa ja siiliä muistuttavien jättinisäkkäiden on ajateltu kuuluneen samaan sukuun nykyisten vyötiäisten kanssa. Nyt muinaiseläinten panssarista eristetyt dna-pätkät ovat vahvistaneet sukulaisuuden.

Löytö tehtiin glyptodonttien rekonstruoimalla sukuun kuuluneen Doedicurus-lajin mitokondrio-dna:ta. Uuden tekniikan ansiosta dna-pätkiä pystyttiin kalastamaan näytteistä, joihin oli sekoittunut paljon myös muiden lajien dna:ta.

Doedicurus kasvoi puolitoista metriä korkeaksi ja lähemmäs kolme metriä pitkäksi. Häntänsä päässä sillä oli suunnilleen kanuunan kuulan kokoinen piikkipallo.

Mitokondrio-dna:n perusteella glyptodonttien ja nykyvyötiäisten viimeinen yhteinen kantamuoto eli 35 miljoonaa vuotta sitten. Se painoi vain kuutisen kiloa.

Glyptodontit kehittyivät siroimmillaan 80-kiloisiksi ja suurimmillaan jopa kahden tonnin painoisiksi jäteiksi, ennen kuin ne katosivat maapallolta viime jääkauden aikoihin.

Glyptodonien dna:ta kuvaavan tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!