Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ihminen osaa mitata etäisyyksiä kuulon avulla

Tiede
 
Mika Ranta / HS
Korva osallistuu etäisyyksien arviointiin. Akustiikan professori Ville Pulkki ison korvan mallin äärellä. Kuva ei liity Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen.
Korva osallistuu etäisyyksien arviointiin. Akustiikan professori Ville Pulkki ison korvan mallin äärellä. Kuva ei liity Yhdysvalloissa tehtyyn tutkimukseen. Kuva: Mika Ranta / HS

Salama iskee taivaalla. Aika moni meistä alkaa laskea sen jälkeen sekunteja. Noin kolme sekuntia tarkoittaa, että salama iski noin kilometrin päässä. Ääni kulkee ilmassa noin 343 metriä sekunnissa.

Näin me osaamme arvioida etäisyyttä kuullun perusteella. Yleensä nähdyn ja kuullun ero on niin lyhyt, ettei kuullusta luulisi olevan apua arvioinnissa.

Kuulemisesta tehty tuore tutkimus kuitenkin todistelee, että ihminen osaa käyttää kuuloaan lyhyenkin etäisyyden mittaamiseen.

Rochesterin yliopistossa Yhdysvalloissa 12 koehenkilölle heijastettiin pisterykelmiä. Samalla annettiin äänimerkkejä eri aikoihin.

Koehenkilöt arvioivat, että pisterykelmät ovat kauempana, kun äänimerkki annettiin 40–60 sekunnin tuhannesosaa heijastamisen jälkeen. Kun äänimerkki annettiin samaan aikaan kun pisteet heijastettiin näkökenttään, tulkitsivat koehenkilöt että pisteet ovat lähempänä.

40–60 sekunnin tuhannesosaa ovat niin lyhyitä aikoja, että ihmisen ei pitäisi havaita korvillaan mitään eroa.

Tutkimusta johtanut aivotutkija Philip Jaekl sanoo että on vain järkevää, että aivot käyttävät kaikkea aistitietoa, kun ne mittaavat etäisyyksiä. Välimatkoja kun on vaikea hahmottaa.

Tutkimus julkaistiin äskettäin tiedelehdessä PLoS ONE. Siitä kertoi myös Scientific American.

Tiedosta voi olla apua lääketieteessä, sanoo psykologian professori ja neurotieteilijä Aaron Seitz Kalifornian yliopistosta Riversidessa. Hän ei itse ollut järjestelemässä koetta. Seitzin mukaan sen avulla voisi ehkä kohentaa silmävammaisten näköä.

Tiedon avulla voisi ehkä rakentaa virtuaalitodellisuuksia todentuntuisemmiksi, pohtii tietokonepelejä kehittävä insinööri Nick Whiting Epic Games -yhtiöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!