Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäkanat ovat talven mestariselviytyjiä

Niillä on omasta takaa lumilapio, untuvatakki ja kiipeilykenkä.

Tiede
 
Markus Varesvuo
Teeri ruokailee pari tuntia auringonnousun jälkeen. Sitten se sukeltaa lumeen.
Teeri ruokailee pari tuntia auringonnousun jälkeen. Sitten se sukeltaa lumeen. Kuva: Markus Varesvuo

Metson suku – Suomen kanalinnut. Markus Varesvuo ja Pertti Koskimies, Docendo 2015. 240 s.

Kun lunta tupruttaa ja pakkanen puree, kanalinnut syöksyvät suoraan lennosta hangen sisään.

Ne majailevat pääosan talvesta kiepissä lumen alla. Kylmimpänä aikana lumi on lintujen koti jopa 20–22 tuntia vuorokaudesta.

Kieppi on yksi talviluonnon jännittävimmistä sopeutumista. Kaikki Suomen metsäkanat metso, teeri, pyy, riekko ja kiiruna hakevat suojaa lumesta.

Sukellettuaan lintu kaivautuu nopeasti jopa metrin eteenpäin. Käytävän päähän se muotoilee jalkoja ja siipiä täristäen itselleen tilavan ontelon.

Nukkumapaikka ei ole syvällä. Yöpyjä asettuu lähelle lumen pintaa, jotta se kuulee, milloin kettu tulee. Silloin se ponkaisee pakoon tuhatta ja sataa.

Lumen alla on lämpimämpää kuin taivasalla. Vaikka ulkona paukkuisi parinkymmenen asteen pakkanen, kiepissä on lämpöasteita. Siellä lintu säästää jopa puolet energiankulutuksesta.

Metson suku on lintujen selviytymistarina. Pertti Koskimiehen teksti ylistää pohjoisen luonnon spesialisteja.

Kuusikiloisen ukkometson säilyminen hengissä puoli vuotta pihkaneulasia popsimalla on talven ihme. Ilman kieppiä lintu olisi tuhoon tuomittu.

Talveksi höyhenpuku tiivistyy ja pidentyy. Höyhenen tyvestä haarautuva ja ilmaa sitova lisäuntuva on kanalintujen erikoisuus – oivallinen untuvatakki.

Metsäkanoilla lisäuntuva on tuuheaa ja kolmasosan pidempää kuin etelän serkuilla, peltokanoilla. Superuntuvatakin sisälle mahtuu enemmän lämmittävää ilmaa. Pörhistämällä eristävä ilmamäärä lisääntyy entisestään.

Höyheniä löytyy runsaasti muualtakin. Luonnon luokittelijan Carl von Linnén mielestä riekon varpaat muistuttivat jäniksenkäpälää. Siksi riekko sai ensin nimekseen Tetrao lagopus, jänisjalkainen metso.

Höyhenvarpaat ja pitkät kynnet mahdollistavat hangella tarpomisen. Puolikiloinen lintu uppoaa lumeen vain muutaman sentin, koska sen paino jakautuu laajalle. Riekon kulku hangella on kuin lumikengillä kävelyä.

Varpaista saa myös kätevän lumilapion. Niiden sivuilla kasvaa lusikan muotoisia sarveislisäkkeitä. Lisäkkeet ovat sitä leveämmät, mitä lumisemmassa ilmastossa laji elää. Lapiomaisella jalalla kiepin kaivaminen käy käden käänteessä.

Jalanpohjasta löytyvät kanalinnun liukuesteet. Poikittaiset ihoharjanteet takaavat pitävän otteen jäästä tai kivestä. Niiden avulla kiiruna kiipeää jyrkännettä ketterämmin kuin vuorikiipeilijä. Haluaisin samanlaiset alppikengät.

Tämän kaiken Metson suku kertoo väkevin kuvin. Suomen palkituimman luontokuvaajan Markus Varesvuon otokset pysäyttävät. Ne vievät niin lähelle lintuja, että lukija voi kuvitella olevansa mukana metsässä.

Tiedonjanoinen ei kirjaan pety. Tiesitkö, että metsoja elää Suomessa kiloina mitaten enemmän kuin mitään muita lintuja, 3 500 tonnia.

Toinen huima yksityiskohta: joka kevät emolinnut pyöräyttävät 50 miljoonaa metsäkananmunaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!