Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dodot olivat petoja haistamaan

Tiede
 
Craig Chesek / AMNH
Täysikasvuinen dodo oli noin metrin korkuinen ja painoi 20 kiloa.
Täysikasvuinen dodo oli noin metrin korkuinen ja painoi 20 kiloa. Kuva: Craig Chesek / AMNH

Mauritiuksendodo eli drontti oli suuri lentokyvytön lintu. Viimeiset elävät yksilöt nähtiin tiettävästi vuonna 1662, mutta populaarikulttuurissa laji esiintyy yhtenään – useimmiten tyhmänpuoleisena hahmona. Dodo palloilee muun muassa Liisan seikkailut ihmemaassa -kirjassa, Aku Ankoissa ja Ice Age -elokuvassa.

Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että sukupuuttoon kuollut kömpelö siivekäs olikin fiksu.

Lisäksi sen aivoista löytyi kookas hajukäämi eli hermokudossukkula, johon hajuhermot liittyvät. Tämä on linnulle epätavallinen piirre, sillä yleensä näkö on niille keskeinen aisti.

Maassa astelleet dodot ovat todennäköisesti löytäneet ravintoa hajuaistinsa avulla. Ruokavalio saattoi koostua hedelmistä, pienistä selkärankaisista ja simpukoista.

Dodot elivät Mauritiuksella, missä ei ollut petoja. Linnut eivät ymmärtäneet pelätä, kun saarelle 1500-luvun lopussa saapui merimiehiä ja uudisasukkaita. Alle sadassa vuodessa dodot oli syöty loppuun.

Kadonneita lintuja on vaikea tutkia, sillä hyvin harvaan museoon on tallennettu minkäänlaisia näytteitä niistä.

Eugenia Gold Stony Brookin yliopistosta löysi kuitenkin Lontoon luonnonhistoriallisesta museosta hyvin säilyneen dodon kallon. Hän otti kerroskuvia siitä ja seitsemän kyyhkylajin kalloista. Kyyhkyt ovat dodojen eläviä serkkuja.

Kuvien avulla Gold rakensi virtuaalisia malleja aivoista. Niiden koon perusteella dodot olivat todennäköisesti yhtä älykkäitä kuin kyyhkyt, joita pidetään nokkelina lintuina. Ainakin ne suunnistavat ilmiömäisesti.

Tutkimuksen julkaisi Zoological Journal of the Linnean Society.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!