Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttö vai poika? Valtamerten kala päättää itse

Kääpiöhaukkakala voi vaihtaa sukupuoltaan edestakaisin ja säilyttää lisääntymiskykynsä.

Tiede
 
Nicolai Johannesen / Wikimedia commons
Intian valtameressä ja Tyynessämeressä elävä kääpiöhaukkakala vaihtaa sukupuoltaan edestakaisin tarpeen mukaan.
Intian valtameressä ja Tyynessämeressä elävä kääpiöhaukkakala vaihtaa sukupuoltaan edestakaisin tarpeen mukaan. Kuva: Nicolai Johannesen / Wikimedia commons

Koulutusleikkausten ensimmäiset uhrit on saatu. Perussuomalaiset nuoret ilmoittivat torstaina käsittäneensä kehitysbiologian niin, että kromosomit määrittävät ihmisen sukupuolen ja seksuaali-identiteetin aina täysin yksiselitteisesti ja muu on kuvittelua.

Näin ajattelevien ei kannata mennä Aasian merille sukeltelemaan. Siellä kun törmää kaikenlaisiin luonnottomiin kummajaisiin, kuten Cirrhitichthys falco -kääpiöhaukkakalaan. Jos koulutusta vielä hieman uudistetaan, niin tulevaisuuden Suomessa ei tuota lajinimeä osaa lausua enää kukaan.

Kääpiöhaukkakalat syntyvät naaraina, mutta osa muuttuu myöhemmin uroksiksi. Kalat elävät haaremeissa, joissa uros parittelee useamman naaraan kanssa.

Sitten, kun haaremi kasvaa liian suureksi, isoin naaraista näkee tilaisuutensa tulleen. Se vaihtaa sukupuoltaan urokseksi ja perustaa kilpailevan haaremin.

Paikalle voi kuitenkin uiskennella vielä isompi uros, joka kaappaa tuoreen vaihdokin haaremista naaraita itselleen. Silloin kala muuttuu takaisin naaraaksi voidakseen lisääntyä tehokkaammin. Kalan sukupuolen määrittää siis ympäristö, eivät vain geenit.

Sukupuolenvaihdokset ovat kaloilla hyvin yleisiä, mutta kääpiöhaukkakala on yksi harvoista, joka voi vaihdella sukupuoltaan edestakaisin ja säilyä silti lisääntymiskykyisenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!