Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuin tyhjästä nousevat hirmuaallot voi ennustaa laskentaohjelmalla

Tiede
 
HS
Wikimedia Commons / NOAA
Vuonna 1993 liki kaksikymmentämetrinen aalto yllätti rahtialuksen Alaskanlahdella, kun aallot olivat muuten alle kahdeksanmetrisiä.
Vuonna 1993 liki kaksikymmentämetrinen aalto yllätti rahtialuksen Alaskanlahdella, kun aallot olivat muuten alle kahdeksanmetrisiä. Kuva: Wikimedia Commons / NOAA

Merenkulun historiassa on tarinoita hirviömäisistä aalloista, jotka ovat nousseet kuin tyhjästä. Ne voivat olla kahdeksan kertaa korkeampia kuin muu merenkäynti. Hirmuaaltoa mitattiin tieteellisesti vasta 20 vuotta sitten Pohjanmerellä.

Nyt Massachusettsin teknillisen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet laskentaohjelman ennustamaan hirmuaaltoja. Haasteena oli saada aikaan riittävän nopea keino kaoottisen järjestelmän laskemiseksi. Aallot etenevät yleensä yksinään, mutta kasautuvat joskus ryhmiksi ja voimistavat toisiaan. Tutkijoiden käytössä oli tietoja muun muassa mittauspoijuista.

Algoritmi voi ennustaa hirmuaallon minuutteja ennen kuin se nousee korkeimmilleen, tutkijat sanovat. Laivojen pitäisi seurata merta nykykeinoilla kuten lasermittauksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!