Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiikerivanhemmuus näkyy junioriurheilussa – kotoa tulevat paineet houkuttelevat dopingin käyttöön

Tiede
 
Tuomas Selänne
Kodin paineilla on suuri vaikutus nuoreen urheilijaan.
Kodin paineilla on suuri vaikutus nuoreen urheilijaan. Kuva: Tuomas Selänne

Omat vanhemmat ovat kaikkein voimakkain nuoren doping-asenteisiin vaikuttava tekijä, viittaa Kentin yliopiston tutkimus.

Siinä tutkittiin 129 brittiläisen junioriurheilijan suhtautumista dopingiin ja taipumusta perfektionismiin. Tutkittavat olivat nuoria miehiä ja poikia ja keski-iältään 17-vuotiaita.

Tutkijat tarkastelivat neljää mahdollista vaikutinta, joista nuorukaisten pyrkimys täydelliseen suoriutumiseen oli peräisin. Yksi oli nuoresta itsestään lähtevä perfektionismi, toinen virheiden pelko, kolmas valmentajalta tuleva paine täydellisyyteen ja neljäs vanhemmilta tulevat paineet.

Selvisi, että ainoastaan vanhempien luomat paineet olivat yhteydessä muita nuorukaisia myönteisempään asenteeseen dopingia kohtaan. Sen sijaan sisäsyntyinen täydellisyydenhalu näytti jossain määrin vähentävän kiinnostusta kiellettyjen aineiden käyttöön.

”Nousussa on ollut niin kutsuttu ”tiikerivanhemmuus”, jossa ankarat ja vaativat vanhemmat painostavat lastaan suuriin saavutuksiin. Tämä tutkimus näyttää hinnan, jonka nuoret urheilijat voivat olla valmiita maksamaan siitä, että he täyttävät vanhempiensa vaatimukset ja odotukset”, sanoo tutkimusta tehnyt väitöskirjatyöntekijä Daniel Mandigan tutkimustiedotteessa.

Hän ehdottaa, että dopingin vastaista asennekasvatusta pitäisi antaa jo junioritason urheilijoille. Myös vanhempia tulisi valistaa siitä, millaisia seurauksia heidän luomillaan paineilla voi olla.

Seuraavaksi Mandigan tutkii, päteekö havainto yhtä lailla joukkue- ja yksilölajeissa sekä nuorilla naisilla ja tytöillä.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Sport Sciences.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!