Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akateemikko Anna-Leena Siikala on kuollut

Akateemikko oli tunnettu itämeresuomalaisten kulttuurien ja mytologian tutkija.

Tiede
 
Sirpa Räihä / HS
Anna-Leena Siikala kuvattiin 2009, kun hänet nimitettiin akateemikoksi.
Anna-Leena Siikala kuvattiin 2009, kun hänet nimitettiin akateemikoksi. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Arvostettu folkloristiikan tutkija, akateemikko Anna-Leena Siikala on kuollut. Hän oli kuollessaan 73-vuotias.

Tuottelias akateemikko tuli tunnetuksi tutkimuksistaan, jotka käsittelivät pohjoisen Euraasian alkuperäiskansojen uskonnollisia tapoja, šamanismia, mytologiaa ja kalevalamittaisia runoja. Laajan tuotannon uusin teos, vuonna 2012 ilmestynyt Itämerensuomalaisten mytologia valittiin vuoden tiedekirjaksi.

Siikalan mukaan mytologia on eräänlaista keskustelua yhteisön pyhistä arvoista, kerrotaan teoksessa Suomalaisia tieteen huipulla. Mytologia ei ole johdonmukainen jumaltarujen järjestelmä vaan tietovaranto, josta ihmiset ammentavat aineksia omista pyrkimyksistä kumpuavaan ilmaisuunsa.

Folkloristi teki lukuisia kenttätutkimusmatkoja paitsi Suomessa myös Tyynenmeren alueella sekä Venäjällä suomalais-ugrilaisten kansojen, udmurttien, komien ja Siperian hantien keskuudessa.

Siikala on työskennellyt Joensuun yliopiston perinteentutkimuksen professorina sekä Helsingin yliopistossa folkloristiikan professorina, mistä tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2007. Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2009.

Folkloristiikan lisäksi Siikalalla oli tieteellinen pätevyys myös kulttuuriantropologiassa ja uskontotieteessä. Hän toimi useiden humanistisen alan koti- ja ulkomaisten tieteellisten seurojen johtotehtävissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!