Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helppo ja halpa geenitekniikka huolettaa kehittäjiäänkin

Uusilla menetelmillä olisi helppoa peukaloida myös ihmisalkioita ja tarjota geenihoitoja. Seuraukset voivat olla arvaamattomia.

Tiede
 
Science Photo Library
Jos alkion geenejä peukaloidaan varhaisessa vaiheessa, muutokset toistuvat jakautuvissa soluissa ja siirtyvät myös jälkeläisiin. Kuvan ihmisalkio on jo 7–8 viikon ikäinen.
Jos alkion geenejä peukaloidaan varhaisessa vaiheessa, muutokset toistuvat jakautuvissa soluissa ja siirtyvät myös jälkeläisiin. Kuvan ihmisalkio on jo 7–8 viikon ikäinen. Kuva: Science Photo Library
Fakta

Crispr yleistyi nopeasti

 Geenien muokkaaminen on aikaisempaa helpompaa crispr-cas 9 -menetelmällä. Sen käyttö on levinnyt räjähdysmäisesti.

 Yhdysvaltalainen Jennifer Doudna ja ranskalainen Emmanuelle Charpentier julkaisivat menetelmän vuonna 2012. He ottivat oppia siitä, miten bakteerit nappaavat jaksoja virusten perimästä omaan perimäänsä.

 Cas 9-proteiini leikkaa dna-molekyylin oikeista paikoista. Proteiinia ohjaa rna, jota bakteeri tuottaa viruksen dna:n perusteella.

 Myös ihmisen perimän tutkimuksissa käytetään bakteereista muokattuja proteiineja.

Perimän muuntelu alkaa olla niin helppoa, että tutkijat näkevät painajaisissaan geenivauvoja, paranneltuja ihmisiä ja valiorodun edustajia.

Keskustelu geenimuuntelun uhista leimahtaa aina uudelleen, kun geeniteknologia kehittää uusia keinoja. Nyt pohdinnan on laukaissut uusi geeninsiirron menetelmä crispr-cas 9.

”Olisi onnetonta herätä ja lukea lehdistä, että ensimmäinen crispr-vauva on syntynyt”, menetelmän kehittäjä Jennifer Doudna sanoi äskettäin Washingtonissa Yhdysvaltain tiedeviikolla.

Hän pelkää, että tämä pilaisi mainion työkalun maineen ja johtaisi sen kieltämiseen.

Crispr-cas 9 on nopea, tarkka ja helppo tapa poistaa tai lisätä geenejä dna-juosteeseen. Tekniikka on levinnyt pikavauhtia maailman laboratorioihin. Sen ansiosta Doudna oli tiedeviikon tähtipuhuja.

Tieto uudesta geeniensiirroon keinosta on levinnyt myös tavallisten ihmisten keskuuteen, sillä biokemisti Doudna saa avunpyyntöjä suoraan kansalaisilta.

”Päivittäin. Heillä on sairaus tai heidän lapsellaan on sairaus”, Doudna kertoi. Hän joutuu vastaamaan, että keino on vasta tutkimuskäytössä.

Geenitekniikan avulla voisi hoitaa ainakin yhden geenin aiheuttamia aikuisen tai lapsen sairauksia, jos varmistetaan keinon turvallisuus ja sovitaan säännöistä, sanoo dosentti Kirmo Wartiovaara Helsingin yliopistosta.

Hän kehittää crispr-menetelmän avulla hoitoa perinnöllisiin veren punasolutauteihin talassemiaan ja sirppisoluanemiaan.

Yhdestä geenistä johtuvan verisairauden voisi hoitaa siten, että potilaan veren kantasoluista poistetaan sairautta aiheuttava geeni.

Muunnetut kantasolut palautetaan ihmisen elimistöön. Ne kehittyvät verisoluiksi ja korvaavat sairaat verisolut. Koska verisolut uusiutuvat nopeasti, ihminen paranee.

Tällainen kudosten kantasolujen muuntelu ei periydy.

Halpa, nopea ja tarkka crispr voi kuitenkin houkutella tutkijoita poistamaan perinnöllisten sairauksien geenejä jo ennen syntymää ihmisalkion perimästä.

Kun geenin korjaa alkiossa, se on saman tien korjattu tulevan ihmisen jokaisessa solussa, myös hänen sukusoluissaan. Näin muutos siirtyy myös kaikkien tulevien jälkeläisten perimään.

Tällainen iturataan puuttuminen on tällä hetkellä kiellettyä, mutta se voi tulla lapsia suunnittelevien parien mieleen, jos suvuissa on perinnöllisiä sairauksia.

”Pankaa itsenne tällaisten vanhempien asemaan”, sanoi tutkija Robin Lovell-Badge Francis Crick -tutkimuslaitoksesta tiedeviikolla.

Kiinalaisen Junjiu Huangin ryhmä kokeili viime vuonna crispr-menetelmän avulla ihmisalkioilla, voisiko niistä poistaa perinnöllisen verisairauden geenin.

Tutkimus herätti kohun, vaikka tutkijat painottivat alkioiden olleen viallisia. Ne ne eivät olisi missään tapauksessa kehittyneet ihmisiksi.

Yhdysvalloissa tutkijat vetosivat viime vuonna, että ihmisen sukusoluja ei saa sormeilla, ennen kuin asiasta on keskusteltu perusteellisesti.

Myös Yhdysvaltain terveysviranomaiset muistuttivat heti, että ihmisalkioiden perimää ei saa sormeilla. Se on laitonta yli 40 maassa, jos alkiot pannaan kehittymään lapseksi.

Suomessa ihmisalkioilla saa tutkia vain vakavien perinnöllisten sairauksien parantamista tai ehkäisemistä. Laki kieltää tutkimukset, joilla muutetaan jälkeläisten perimää.

Joulukuussa Yhdysvaltojen, Kiinan ja Britannian järjestämä geenitekniikan kokous totesi, että periytyvien muutosten tekeminen ihmisalkioon on vastuutonta toistaiseksi.

Vuoden alussa Britannia myönsi kuitenkin luvan kokeisiin terveillä ihmisalkioilla. Sen sai tutkija Kathy Niakan Francis Crick -tutkimuslaitoksesta.

Hän aikoo muuntaa geenejä, jotka ovat aktiivisia ihmisalkion varhaisessa kehityksessä. Tarkoitus on tutkia, miksi joidenkin ihmisten alkiot eivät kehity. Viikon jälkeen laboratorio tuhoaa hedelmöitysklinikalta saadut alkiot.

Lovell-Badge muistutti, että ihmisen perimää ja sen vaihtelua on perusteltua tutkia. Tarvitsemme tietoa ihmisen biologiasta ja perinnöllisistä sairauksista.

Hän pohti myös mihin raja geeniteknologiassa pitäisi lopulta asettaa ja pitäisikö rajaa kenties siirtää.

Aiheen herkkyyden takia Lovell-Badge korosti, ettei aja uudistuksia, vaikka tuo niitä keskusteluun.

”Muunnamme jo ruokaamme. Ehkä meidän selviytyäksemme pitää muuntaa myös itseämme, jos muunnamme ympäristöämme liikaa.”

Jälkeläisiä voitaisiin teoriassa ”parannella” etukäteen, vaikka perinnöllisistä sairauksista ei olisi pelkoa. Alkioiden perimästä voitaisiin poistaa epätoivottuja ominaisuuksia tai lisätä toivottuja.

”Voisi olla siistiä nähdä pimeässä”, Lovell-Badge kärjisti.

Ehkä koko ihmiskunnasta voisi tehdä vastustuskykyisen syöville tai hi-virukselle. Tai saada ihmiset sietämään laktoosia ja gluteenia, jolloin päästään eroon erityisruokavalioista.

Ihmisen geenien muuntamisessa on yhä käytännön riskinsä. Vaikka menetelmä osattaisiin, voivat geenin poiston, vaihdon tai korjauksen seuraukset olla arvaamattomia.

”Yhä aika pitkälti arvailemme, mitä perimässä tapahtuu”, Lovell-Badge muistutti.

”Tiedämme, että yhden geenin poistaminen voi vähentää älykkyyttä, mutta saako yhden geenin lisäämällä älykkyyttä lisää, sitä emme tiedä”, Lovell-Badge jatkoi.

Sairauksien parantamiseen yhden geenin poistaminen tai lisääminen harvoin riittää. Monet sairaudet johtuvat useista geeneistä.

Toisaalta jo nykyisin lapsettomuusklinikoilla erotellaan vialliset alkiot terveistä. Sitä pidetään hyväksyttävänä terveiden jälkeläisten varmistamiseksi.

Lovell-Bagde ei juuri usko paranneltuihin geenivauvoihin, koska tehtävä on niin vaikea.

Suurin huoli ovat hänen mielestään valvomattomat klinikat, jotka voivat tarjota potilailleen vaarallisia keinoja perinnöllisten sairauksien hoitamiseen.

Joissakin maissa, kuten Britanniassa, tiedetään hänen mukaansa jokaisen tutkimuksissa olleen alkion kohtalo. Useissa näin ei kuitenkaan ole.

Mistä muuten tiedämme, tekeekö jokin laboratorio jo kokeita ihmisalkioilla luvatta?

”Emme tiedäkään”, Lovell-Badge vastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!