Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiikerivanhemmat tekevät nuoren urheilijan alttiimmaksi dopingille

Tiede
 
Tuomas Selänne
Kodin paineilla on suuri vaikutus nuoreen urheilijaan.
Kodin paineilla on suuri vaikutus nuoreen urheilijaan. Kuva: Tuomas Selänne

Omat vanhemmat ovat voimakkain nuoren doping-asenteisiin vaikuttava tekijä, osoitti Kentin yliopiston tutkimus.

Siinä tutkittiin 129 brittiläisen junioriurheilijan suhtautumista dopingiin ja taipumusta perfektionismiin. Tutkittavat olivat keskimäärin 17-vuotiaita poikia.

Tutkijat tarkastelivat neljää vaikutinta, joista pyrkimys täydelliseen suoriutumiseen voi olla peräisin. Yksi oli nuoresta itsestään lähtevä perfektionismi, toinen virheiden pelko, kolmas valmentajalta tuleva paine ja neljäs vanhemmat.

Ainoastaan vanhempien asettamat paineet liittyivät ikätovereita myönteisempään asenteeseen dopingia kohtaan. Sen sijaan sisäsyntyinen täydellisyydentavoittelu näytti vähentävän kiinnostusta kiellettyjen aineiden käyttöön.

”Nousussa on ollut niin kutsuttu tiikerivanhemmuus, jossa vaativat vanhemmat painostavat lastaan suuriin saavutuksiin. Tämä tutkimus näyttää hinnan, jonka nuoret urheilijat voivat olla valmiita maksamaan siitä, että he täyttävät vanhempiensa odotukset”, sanoo tutkimusta tehnyt väitöskirjatyöntekijä Daniel Mandigan.

Hän ehdottaa, että dopingin vastaista asennekasvatustaannettaisiin jo junioriurheilijoille. Myös vanhempia tulisi valistaa siitä, mitä seurauksia heidän luomillaan paineilla voi olla.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Sport Sciences.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!