Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi arvio: Maa voi olla ainutlaatuinen

Tiede
 
nasa
Nasan avaruusteleskooppi Hubblen kuvan pisteet ovat galakseja. Jokaisessa niistä on miljardeja tähtiä, ja tähtiä kiertää lähes aina planeettoja.
Nasan avaruusteleskooppi Hubblen kuvan pisteet ovat galakseja. Jokaisessa niistä on miljardeja tähtiä, ja tähtiä kiertää lähes aina planeettoja. Kuva: nasa

Maailmankaikkeudessa on arviolta 700 triljoonaa planeettaa. Yksi niistä on Maa. Astrofyysikko Eric Zackrisson Uppsalan yliopistosta Ruotsista on sitä mieltä, että Maa on silti ainutlaatuinen.

Zackrisson mallinsi maailmankaikkeuden kehityksen alkuräjähdyksen jälkeen. Hänen mielestään tulos osoittaa, että maapallo on kehittynyt poikkeuksellisen onnellisten tähtien alla.

Tähtitieteilijöiden mukaan tähtiä kiertävillä planeetoilla voi kehittyä elämää vyöhykkeellä, joka ei ole liian kuuma eikä liian kylmä. Tähän mennessä on löytynyt noin 30 ehdot täyttävää eksoplaneettaa. Tästä voi yrittää päätellä, että pelkästään Linnunradassa olisi 50 miljardia elämälle sopivaa planeettaa.

Zackrisson mukaan useimmat planeetat ovat kuitenkin Maata suurempia, vanhempia ja huonoja elämälle. Planeettamme on selvästi tilastollinen poikkeama. Zackrisson esittääkin, ettei Maan kaltaisia planeettoja välttämättä ole muualla.

Mallinnus perustuu tietoihin havaituista eksoplaneetoista. Niitä on kuitenkin löydetty vielä vähän, eivätkä ne siksi todennäköisesti edusta kattavasti universumin planeettoja. Zackrissonin raportti on esillä arXiv-palvelussa, ja sen julkaisee myös Astrophysical Journal.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!