Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopiston irtisanomiskeskustelut käynnissä: ensimmäinen professori sai kutsun

Biofysiikan professorin Arto Annilan mielestä irtisanomiset vaarantavat yliopiston kyvyn uudistua ja uudistaa yhteiskuntaa.

Tiede
 
Kristiina Lehto / Lehtikuva
Helsingin yliopisto on alkanut lähettää kutsuja irtisanomiskeskusteluihin.
Helsingin yliopisto on alkanut lähettää kutsuja irtisanomiskeskusteluihin. Kuva: Kristiina Lehto / Lehtikuva

Ensimmäistä professoria uhkaa irtisanominen Helsingin yliopiston säästöjen takia. Biofysiikan professori Arto Annila kertoo saaneensa kutsun keskusteluun työsuhteen jatkamisesta.

Annila arvelee, että asiaan on mahdollista vielä vaikuttaa.

”En pidä tätä vielä lukkoonlyötynä ja toivon, ettei yliopiston johtokaan. Olen luottavainen, vaikkakin erittäin tukalassa tilanteessa”, Annila sanoo.

Professorin mielestä hänen oma tapauksensa kertoo yleisemminkin huolestuttavasta suunnasta, johon yliopistot ovat menossa.

”Olen huolestunut, että yliopiston ikiaikaisia periaatteita tulee tässä tohinassa poljettua. On vaikea välttyä vaikutelmalta, että omintakeinen tai uudistava ajattelu kyseenalaistetaan ja käperrytään konsensukseen.”

Annila on tutkinut, miten eri luonnonilmiöt seuraavat yhdestä ja samasta periaatteesta.

”Tällainen kokonaisvaltainen käsitys on nykyfysiikassa outo. Se on ehkä tuottanut mielikuvan harhaoppisuudesta. Mutta jokainen uusi ajatus on jollain lailla harhaoppinen. Ei ole yhtään tieteellistä artikkelia, jossa olisi osoitettu, että julkaisuni vertaisarvioiduissa lehdissä olisivat puppua”, Annila muistuttaa.

Hänen mielestään yliopistoja saakin kritisoida tuloksettomuudesta, mutta syynä ovat niille asetetut tehokkuusvaatimukset.

”Yliopisto on menettänyt potentiaaliaan toimia yhteiskunnassa uudistajana, kun sille on päällepäsmäröity mitä erilaisimpia tulosmittareita ja kun se orjallisesti juoksee niiden perässä. Vähimmätkin uudistajat potkitaan pois.”

Joitakin professoreita on irtisanottu aiemminkin suomalaisissa yliopistoissa, kertoo Professoriliiton puheenjohtaja professori Kaarle Hämeri. Hän työskentelee Annilan tavoin professorina Helsingin yliopiston fysiikan laitoksessa.

”Iritisanomiset ovat liittyneet viimeisen viiden vuoden aikana eri yliopistoissa käytyihin yt-neuvotteluihin. Niissä on osittain haettu säästöjä ja osittain uudistettu rakenteita ja painopisteitä”, Hämeri kertoo.

Hämerin mielestä professoreita ei kannattaisi irtisanoa säästösyistäkään, koska heistä ovat niin suurelta osin kiinni yliopiston tulokset, kuten koulutus, tutkimusrahoituksen hankkiminen ja tieteellisten artikkelien tuotanto.

Irtisanomiset ja profiloituminen uhkaavat myös Hämerin mielestä tieteenteon vapautta.

”On tavallaan järkevääkin, että keskitytään johonkin. Kääntöpuolena on se, mistä tulevat täysin uudet ideat ja miten niiden kehittäjät saavat tilaa toimia. Aiemmin vapaus oli suurempi, nyt sitä kavennetaan.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!