Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäisen Välimeren maiden kuivuus pahinta 900 vuoteen

Tiede
 
Kirsi Heikkinen
© Stringer . / Reuters
Syyria kuuluu niihin Lähi-idän maihin, joita on koetellut poikkeuksellinen kuivuuskausi.
Syyria kuuluu niihin Lähi-idän maihin, joita on koetellut poikkeuksellinen kuivuuskausi. Kuva: © Stringer . / Reuters

Ankarin kuivuus vuosisatoihin on korventanut Lähi-idän maita Välimeren itäpuolella kohta parikymmentä vuotta. Näin raportoivat Nasan Goddard-instituutin tutkijat.

Kuivuuskausi on koetellut Kyprosta, Israelia, Jordaniaa, Libanonia, Palestiinaa, Syyriaa ja Turkkia.

Jo aiemmin Syyrian sodan on katsottu saaneen sytykettä ilmastonmuutoksen kärjistämästä kuivuudesta.

Uudessa tutkimuksessa kuivuuskaudet selvitettiin puiden vuosirenkaista eli lustoista. Ilmastotieteilijä Ben Cook kollegoineen tarkasteli lustonäytteitä sekä kuolleista että elävistä puista Pohjois-Afrikasta, Kreikasta, Libanonista, Jordaniasta, Syyriasta ja Turkista. Apuna käytettiin myös Espanjan, Ranskan ja Italian lustorekistereitä.

Vuosirenkaisiin 1100–2012 taltioituneet kuivat kaudet osuivat hyvin yksiin historiallisissa dokumenteissa kuvattujen kuivuuksien kanssa.

Lustohistorian mukaan viimeisin itäisen Välimeren alueen kuiva kausi vuosina 1998–2012 on noin 50 prosenttia ankarampi kuin pahimmillaan edeltävään 500 vuoteen, Cook kertoo Nasan tiedotteessa. Jos asiaan katsotaan vielä pidemmältä eli 900 vuoden ajanjaksolta, uusin kuiva kausi on osoittautunut 10–20 prosenttia pahemmaksi kuin rankimmat aiemmat kuivuudet.

Tulokset vahvistavat, että tuorein kuivuus on poikkeuksellista viime vuosisatojen luonnolliseen vaihteluun verrattuna. Tämä on linjassa näytön kanssa, jonka mukaan ihmisten toiminta muuttaa ilmastoa, tutkijat kiteyttävät tutkimusartikkelissaan. Se julkaistiin Journal of Geophysical Research: Atmospheres -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!